Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

  • Veiligheid
  • Wat is een Laatste Minuut Risico Analyse?

Wat is een Laatste Minuut Risico Analyse?

  • 3 september 2020
  • Veiligheid
  • Maaike de Boer

Een Laatste Minuut Risico Analyse (afgekort als LMRA) is een korte beoordeling van de risico’s en omstandigheden en wordt vlak voor aanvang van de werkzaamheden zelfstandig gedaan door de werknemer die de werkzaamheden gaat uitvoeren. De Laatste Minuut Risico Analyse kan op elk moment van de dag worden uitgevoerd door jou als werknemer als je bijvoorbeeld nieuwe taken moet gaan doen. Ook wanneer de arbeidsomstandigheden zijn gewijzigd of de opdracht is veranderd kan het heel verstandig zijn om een LMRA uit te voeren. Tijdens de LMRA controleer je of de risico’s goed zijn ingeschat en of er voldoende beheersmaatregelen genomen zijn.

Wat is een Laatste Minuut Risico Analyse?

Kort samengevat is een Laatste Minuut Risico Analyse een:

  • Risicoanalyse die door de werknemer zelf wordt uitgevoerd.
  • Deze vindt plaats voor de aanvang van de werkzaamheden.
  • De LMRA duurt over het algemeen niet veel langer dan een minuut.
  • Als er tijdens een LMRA onveilige situaties worden geconstateerd moeten deze direct worden gemeld bij een verantwoordelijke leidinggevende.
  • Als er onvoldoende risicobeheersmaatregelen zijn genomen moet de werknemer dit melden bij de leidinggevende en mag je niet starten met de werkzaamheden.

Doel van een LMRA

Het doel van een LMRA is het beoordelen van de gevaren op de werkplek en de gevaren van de taken die daar uitgevoerd worden met het oog op het zo veilig mogelijk werken. Dit houdt in dat risico’s moeten worden weggenomen of beheerst

Hoe wordt een LMRA uitgevoerd?

Zoals eerder benoemd is de LMRA niet een hele lange procedure en kan deze als het goed is in één minuut volledig worden uitgevoerd. De LMRA wordt door de werknemer die belast is met de taken zelf uitgevoerd. Dit moet gebeuren voordat je met de werkzaamheden begint. Je voert een LMRA in drie stappen uit.

Stap 1: beoordeeld de risico’s

  • Welke risico’s zijn nog aanwezig?
  • Welke nieuwe risico’s kunnen ontstaan tijdens het uitvoeren van de taak?
  • Hoe groot is de kans op de (nieuwe) risico’s?
  • Hoe groot is het effect (de gevolgen) van de risico’s op het gebied van schade en letsel?

Stap 2: bepaal wat er moet gebeuren

  • Wat is de oorzaak van de risico’s oftewel de bron van de risico’s?
  • Welke maatregelen moeten genomen worden om de nog aanwezige risico’s weg te nemen of te beheersen?

Stap 3: treed handelend op

  • Onderneem actie om de risico’s weg te (laten) nemen.
  • Meld de risico’s bij de verantwoordelijke leidinggevende.
  • Gebruik de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen.
  • Zorg er voor dat de werkzaamheden zo veilig mogelijk uitgevoerd gaan worden.
  • Voer geen werkzaamheden uit als de risico’s te groot zijn en de beheersmaatregelen onvoldoende zijn.

LMRA als onderdeel van het Arbobeleid

Een LMRA wordt door een werknemer zelf uitgevoerd voordat de werkzaamheden beginnen. Hoewel hiervan over het algemeen geen verslaglegging wordt vereist is het wel belangrijk dat werknemers weten hoe ze een LMRA moeten uitvoeren. Je werkgever kan je bijvoorbeeld ondersteunen met een bepaalde checklist waarin de vragen zijn genoteerd. Ook dient de LMRA duidelijk bij de werknemers onder de aandacht te worden gebracht. Dit kan bijvoorbeeld tijdens een zogenaamde toolboxmeeting.

Bron: technischwerken.nl

Over de auteur

Maaike de Boer

Contentmarketeer

Maaike de Boer werkt sinds 2016 als contentmarketeer bij Abiant. Zij schrijft onder andere artikelen voor abiant.nl en voor onze bedrijfsmagazines De Abianter en De Abianter Agro.

Lees onze blogartikelen

Van flexibele schil tot personele ontzorging: de voordelen van een uitzendbureau

Algemeen

Van flexibele schil tot personele ontzorging: de voordelen van een uitzendbureau

Met een flexibele schil ben je als organisatie wendbaarder en kun je inspelen op een tijdelijke vraag naar arbeid. Het inzetten van uitzendkrachten is daarvoor natuurlijk uitermate geschikt. Maar er zijn nog meer redenen waarom het inschakelen van een uitzendbureau een slimme keus kan zijn. We zetten de belangrijkste voordelen van werken met een uitzendbureau voor je op een rij. 
Lees meer
‘Onze kracht zit in het oplossend vermogen’

Algemeen

‘Onze kracht zit in het oplossend vermogen’

Op een boerenerf gaan de werkzaamheden altijd door. Toch kent ieder mensenleven momenten waarop het werk voor korte of langere tijd even niet verzet kan worden. Op die momenten springt Abiant bij. Onze bedrijfsverzorgers zorgen ervoor dat een bedrijf blijft draaien zoals u dat gewend bent, ook wanneer alles tegenzit.
Lees meer
Krapte op de arbeidsmarkt

Algemeen

Krapte op de arbeidsmarkt

In allerlei sectoren zitten werkgevers en ondernemers inmiddels te springen om medewerkers. Waar zijn alle werkenden gebleven? Hoe kom je aan nieuwe medewerkers? En hoe gaan we in de komende periode om met deze toenemende krapte op de arbeidsmarkt?
Lees meer
De bedrijfsverzorgers: de helden van Abiant

Algemeen

De bedrijfsverzorgers: de helden van Abiant

De bedrijfsverzorgers van Abiant zijn onze helden. Zij zorgen ervoor dat alles op de boerderij door kan gaan als het even tegenzit. Ook voor een junior is het interessant, zij kunnen veel ervaring opdoen voordat ze in het familiebedrijf stappen.
Lees meer
Stress op de werkvloer

Algemeen

Stress op de werkvloer

Veel medewerkers hebben last van stress door het werk, of zelfs van overspannenheid of een burn-out. Stress dat ontstaat door werk is dus niet alleen vervelend, maar het kan er ook voor zorgen dat je thuis komt te zitten.
Lees meer
Een baan vinden na je studie? Zo doe je dat!

Sollicitatietips

Een baan vinden na je studie? Zo doe je dat!

Een baan vinden na je studie is niet altijd even makkelijk. Vaak vragen bedrijven om een aantal jaar relevante werkervaring, terwijl je die niet hebt. Daarnaast zijn er na het afstuderen niet altijd vacatures die passen bij je diploma, waardoor het zoeken naar een baan alleen maar moeilijker wordt. Studenten blijven na hun studie zelfs een tijd werkloos of blijven eerst bij hun bijbaan aan het werk.
Lees meer