1. Maak een vaardigheden-cv
Het hebben van een goed cv is heel belangrijk wanneer je gaat solliciteren. Naast een goed cv, kan een extra cv, een zogenaamde vaardigheden-cv, je ook goed helpen. Dit cv gaat specifiek in op je vaardigheden en is dé perfecte mogelijkheid om te kunnen laten zien dat jij als kandidaat geschikt bent ondanks het gestelde functieprofiel. Het is zeker handig wanneer je weinig werkervaring hebt, lang werkloos bent geweest of een totaal andere functie wilt.
Een vaardigheden-cv is eigenlijk een lijst met beroepsvaardigheden in plaats van een lijst met werkervaringen. In een vaardigheden-cv verwerk je persoonsgegevens, vaardigheden/competenties, prestaties, opleidingen, kennis, talen en je hobby’s/interesses. Het vaardigheden-cv kun je als extra bestand meesturen bij je standaard curriculum en laat gelijk zien dat jij veel over hebt voor de baan waar je op solliciteert.
2. Leg de nadruk op je motivatie
Zeker wanneer je niet aan alle vacature-eisen voldoet is het belangrijk om een ijzersterkte motivatie te hebben. Zorg er bij een motivatiebrief voor dat je het heel beknopt houdt, maximaal een half A4’tje. Een motivatiebrief is een korte tekst waarin je moet overtuigen dat jij de perfecte kandidaat bent. Bouw je motivatie als volgt op:
- Opening: Begin met een sterke en krachtige opening. Wanneer je opening niet krachtig is, bestaat er de kans dat je brief niet eens verder wordt gelezen. Start bijvoorbeeld met een vraag om de aandacht te trekken of betrek de actualiteit in je opening.
- Motivatie: Hierin beschrijf je waarom jij de geschikte kandidaat bent voor de functie waar je op solliciteert.
- Afsluiting: Verwijs naar de bijlage voor jouw (vaardigheden) cv en vraag om een uitnodiging om je motivatie nóg meer toe te kunnen lichten. Voel aan of het bedrijf formeel of informeel is en pas je schrijfstijl hierop aan. Spreek daarnaast nooit je twijfels uit al heb je die misschien wel.
3. Wees bereid om een opleiding te volgen
Steeds meer werkgevers zijn bereid om te investeren in trainingen en opleidingen voor werknemers. Het is dus slim om te benoemen dat je bereid bent om eventuele aanvullende trainingen of opleidingen te volgen. Dit geeft ook aan dat je een leergierig en gemotiveerd persoon bent die graag moeite doet voor de ideale baan. Wanneer een werkgever twijfelt aan een van je kwaliteiten, kun je voorstellen om zelf een opleiding te volgen om zo alsnog te kunnen voldoen aan een gestelde eis.
4. Neem contact op met het bedrijf
Twijfel je over het gestelde eisenpakket en wil je eerst nog wat meer informatie? Neem dan gerust contact op met een bedrijf. Zo kun je je sollicitatie hier eventueel nog op aanpassen. Stel bijvoorbeeld vragen over de functie-taken en eventuele werkervaringen die je nodig hebt. Zo kun je er goed achter komen wat het bedrijf belangrijk vindt en of de functie wel goed bij je past.
5. Treed buiten je comfortzone
En als laatste tip: het loont altijd om extra tijd te steken in je sollicitatie. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een creatief en mooi opgemaakt cv. Durf nieuwe dingen uit te proberen en wees niet bang om een keer iets niet goed te doen, want hiervan kun je leren voor een volgende keer.
Kortom; wijs niet direct die super leuke vacature af wanneer je niet aan alle functie-eisen voldoet. Er is een grote kans dat er wel mogelijkheden voor jou zijn.