Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

Veilig werken doe je samen

  • 8 september 2020
  • Veiligheid
  • Maaike de Boer

Arbeidsongevallen, beroepsziekten en andere gezondheidsschade door onveilig of ongezond werken vormen ernstige bedreigingen voor de inzetbaarheid van medewerkers. Het is daarom van het grootste belang om scherp te zijn op de veiligheid in je organisatie. Alleen aandacht voor de risico’s is niet voldoende. De manier waarop mensen met de risico’s omgaan is minstens zo belangrijk. Het veiligheidsgedrag en -bewustzijn van werknemers, de veiligheidscultuur binnen de organisatie; ze spelen een beslissende rol in de veiligheid op het werk. Veilig werken doet je dus altijd samen.

Veilig werken doe je samen

Meest voorkomende arbeidsongevallen

De meeste arbeidsongevallen in Nederland komen voor in de industrie, metaal en de bouw. Dit is bijna vergelijkbaar met de meldingen bij Abiant. In onze top drie staan de bouw, industrie en grond-, weg- en waterbouw. Landelijk worden de meeste arbeidsongevallen veroorzaakt door:

  • struikel- en valpartijen op de werkvloer
  • bedreiging
  • bijten of schoppen
  • beknelling
  • geraakt worden door een voorwerp

Binnen Abiant wordt de lijst aangevoerd door vallen (van hoogte) gevolgd door uitglijden en beknellingen.

Tips om de arbeidsveiligheid te verbeteren

Technische en organisatorische verbeteringen van de arbeidsomstandigheden zijn in principe de eerste stap naar meer veiligheid. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe, veiligere machines of aan gereedschappen en hulpmiddelen die minder fysieke belasting opleveren. Daarnaast is het geven van goede instructies aan de werknemers, voldoende toezicht en duidelijke procedures voor het melden van gevaarlijke situaties van levensbelang.

Veiligheid op het werk draait echter nooit alleen om techniek en formele procedures. In elke organisatie bestaan allerlei gewoonten, aannames, ongeschreven regels en gedragingen ten aanzien van veiligheid op de werkvloer. Samen vormen die de veiligheidscultuur. Is deze cultuur binnen jouw organisatie niet optimaal, dan blijft het risico van ongevallen ondanks alle technische maatregelen aanwezig.

Je kunt de veiligheid sterk verbeteren door een goede veiligheidscultuur te bevorderen. Dit kun je doen door aan de slag te gaan met de volgende aandachtspunten:

  • Stimuleer een alerte houding
    Werknemers moeten beseffen dat veiligheidsregels en -procedures van belang zijn voor de veiligheid, maar geen garantie bieden. Het is de bedoeling dat ze zich steeds blijven afvragen of hun gedrag inderdaad veilig is.

  • Verhoog de meldingsbereidheid
    Als werknemers zich vrij voelen om knelpunten, ongevallen en (bijna-)incidenten te melden, kun je samen naar oplossingen zoeken. Spreek dus je waardering uit voor iedere melding en voorkom dat je schuldigen aanwijst.

  • Maak werk van voorbeeldgedrag
    Zorg dat leidinggevenden steeds het goede voorbeeld geven: de veiligheidsnorm die zij hanteren, is ook de norm van de werknemers. Geef de werknemers die veilig gedrag vertonen complimenten en spreek collega’s aan op onveilig gedrag.

Over de auteur

Maaike de Boer

Contentmarketeer

Maaike de Boer werkt sinds 2016 als contentmarketeer bij Abiant. Zij schrijft onder andere artikelen voor abiant.nl en voor onze bedrijfsmagazines De Abianter en De Abianter Agro.

Lees onze blogartikelen

Van flexibele schil tot personele ontzorging: de voordelen van een uitzendbureau

Algemeen

Van flexibele schil tot personele ontzorging: de voordelen van een uitzendbureau

Met een flexibele schil ben je als organisatie wendbaarder en kun je inspelen op een tijdelijke vraag naar arbeid. Het inzetten van uitzendkrachten is daarvoor natuurlijk uitermate geschikt. Maar er zijn nog meer redenen waarom het inschakelen van een uitzendbureau een slimme keus kan zijn. We zetten de belangrijkste voordelen van werken met een uitzendbureau voor je op een rij. 
Lees meer
‘Onze kracht zit in het oplossend vermogen’

Algemeen

‘Onze kracht zit in het oplossend vermogen’

Op een boerenerf gaan de werkzaamheden altijd door. Toch kent ieder mensenleven momenten waarop het werk voor korte of langere tijd even niet verzet kan worden. Op die momenten springt Abiant bij. Onze bedrijfsverzorgers zorgen ervoor dat een bedrijf blijft draaien zoals u dat gewend bent, ook wanneer alles tegenzit.
Lees meer
Krapte op de arbeidsmarkt

Algemeen

Krapte op de arbeidsmarkt

In allerlei sectoren zitten werkgevers en ondernemers inmiddels te springen om medewerkers. Waar zijn alle werkenden gebleven? Hoe kom je aan nieuwe medewerkers? En hoe gaan we in de komende periode om met deze toenemende krapte op de arbeidsmarkt?
Lees meer
De bedrijfsverzorgers: de helden van Abiant

Algemeen

De bedrijfsverzorgers: de helden van Abiant

De bedrijfsverzorgers van Abiant zijn onze helden. Zij zorgen ervoor dat alles op de boerderij door kan gaan als het even tegenzit. Ook voor een junior is het interessant, zij kunnen veel ervaring opdoen voordat ze in het familiebedrijf stappen.
Lees meer
Stress op de werkvloer

Algemeen

Stress op de werkvloer

Veel medewerkers hebben last van stress door het werk, of zelfs van overspannenheid of een burn-out. Stress dat ontstaat door werk is dus niet alleen vervelend, maar het kan er ook voor zorgen dat je thuis komt te zitten.
Lees meer
Een baan vinden na je studie? Zo doe je dat!

Sollicitatietips

Een baan vinden na je studie? Zo doe je dat!

Een baan vinden na je studie is niet altijd even makkelijk. Vaak vragen bedrijven om een aantal jaar relevante werkervaring, terwijl je die niet hebt. Daarnaast zijn er na het afstuderen niet altijd vacatures die passen bij je diploma, waardoor het zoeken naar een baan alleen maar moeilijker wordt. Studenten blijven na hun studie zelfs een tijd werkloos of blijven eerst bij hun bijbaan aan het werk.
Lees meer