Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

Online sollicitatiegesprek: 10 handige tips en tricks

  • 5 februari 2021
  • Sollicitatietips
  • Marja Dijkstra

Het wordt steeds gebruikelijker om een sollicitatiegesprek via een online videotool te voeren. Voor de één een zegen, voor de ander wat lastiger. Het is niet erg als je nog niet gewend bent om jezelf in zo’n online setting te presenteren. Een goede voorbereiding is vaak het halve werk. Welke valkuilen moet je vermijden? En hoe bereid je jezelf goed voor? Bekijk onze 10 tips en laat zo online een onuitwisbare eerste indruk achter!

Online sollicitatiegesprek: 10 handige tips en tricks

1. Bereid je net zo goed voor als je normaal zou doen

Je moet een online sollicitatiegesprek eigenlijk zien als een normale sollicitatie op locatie of via een telefoongesprek. Het online gesprek is namelijk op dezelfde manier opgebouwd en heeft dezelfde inhoud, waarbij er tijdens de eerste kennismaking gekeken wordt of er een match is met de functie en het bedrijf. Een goede voorbereiding geeft een goede eerste indruk van jou en zorgt ervoor dat je geen vragen vergeet te stellen die je mogelijk nog hebt over de functie en het bedrijf. Wat ook vaak helpt is om van te voren het gesprek te oefenen met een kennis of familielid. Doe dit dan juist online zodat je de situatie zo goed mogelijk hebt nagebootst. Hoe vaker je dit oefent hoe beter je straks je zenuwen in bedwang kunt houden.

2. Kies voor een neutrale achtergrond

Dit lijkt misschien een voor de hand liggende tip, maar wordt toch vaak over het hoofd gezien. Wees je bewust van je achtergrond. Een rommelige kamer op de achtergrond geeft geen goede eerste indruk. Test daarom van te voren even je camera en zorg ervoor dat deze op de juiste hoek is ingesteld. Dan weet je zeker dat de achtergrond geen afleiding vormt. Een rustige en neutrale achtergrond zorgt er daarnaast voor dat de ander beter en meer gefocust naar je kan luisteren, dan wanneer er zich van alles op de achtergrond afspeelt of te horen is.

3. Zorg voor een goede internetverbinding

Een goede internetverbinding kan natuurlijk niet ontbreken aan de lijst. Niets is zo vervelend als een storende verbinding waardoor je de ander niet of nauwelijks kunt verstaan. Daarnaast leidt het ook nog eens erg af. Een bekabelde verbinding via de router zorgt voor de meest stabiele internetverbinding. Dit doe je eenvoudig door een ethernet-kabel aan te sluiten op je computer of laptop. Maak je gebruik van een wifi-verbinding? Dan is de plek waar je in huis gaat zitten erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je een goed bereik hebt. Vaak is het zo dat hoe dichter je bij de router zit hoe beter de verbinding.

4. Bedenk welke opstelling voor jou het prettigst werkt

Denk goed na over de opstelling en kies uiteindelijk voor de opstelling die jij het prettigste vindt werken. Hierbij kun je ervoor kiezen om het videogesprek via je mobiele telefoon uit te voeren en de vragen op de laptop te zetten. Of je schrijft de vragen op papier en voert het gesprek via de laptop. Het maakt niet uit welke opstelling je kiest, wat voor jou het beste en prettigste werkt. Ga vervolgens wel na of deze opstelling voldoende belicht is. Heb je het gesprek bijvoorbeeld wat later op de dag, dan is het misschien verstandig om een lamp naast je neer te zetten, zodat je wel goed en duidelijk in beeld bent. De ander moet je namelijk wel goed kunnen zien.

5. Voer van te voren updates uit en sluit alle meldingen

Het is belangrijk om alle updates uitgevoerd te hebben. Soms kan het namelijk voorkomen dat je die ene update al zo lang hebt uitgesteld, dat je computer deze opeens zelf gaat uitvoeren. En dan kan het maar zo zijn dat je soms zelfs een kwartier tot half uur moet wachten voor je weer je computer kunt gebruiken! Daarnaast helpt het ook om alle overige programma’s tijdelijk af te sluiten. Zo voorkom je tevens dat je wordt afgeleid door bijvoorbeeld een inkomende mail of andere meldingen.

6. Test de apparatuur en applicatie van te voren

Als je hebt gekozen wat jouw opstelling wordt, zorg je er daarna voor dat die apparatuur voldoende is opgeladen. Zo voorkom je dat je onverwachts wegvalt tijdens het gesprek. Vervolgens is het belangrijk om het programma of de applicatie die wordt gebruikt voor het online sollicitatiegesprek van te voren te testen. De meest gebruikte tools voor een online videogesprek zijn momenteel Skype, Zoom, Teams en FaceTime. Zorg ervoor dat je daarom voor het gesprek weet welk programma gebruikt wordt. Je kunt het programma dan al downloaden en waar nodig alvast een account aanmaken. Ook is het een goed idee om kort van te voren de uitnodigingslink naar het online gesprek nog te testen. Als de link niet werkt kan je dat ook als kans zien om hierover contact op te nemen. Zo laat je gelijk al zien dat je goed bent voorbereid.

7. Draag nette kleding

Ook online wil je een goede indruk achterlaten en daarom is het kiezen van de juiste sollicitatie-outfit net zo belangrijk. Je mag dan wel thuis in het comfort van je eigen huis het gesprek voeren, toch moet je niet vergeten dat je er van top tot teen verzorgd uitziet. Dit geeft jezelf ook een prettiger gevoel. Mocht de camera dan ineens omvallen en je per ongeluk helemaal in beeld zijn, dan hoef jij je geen zorgen te maken!

8. Zorg dat je alles bij de hand hebt

Het voordeel van een online sollicitatie is dat je meerdere documenten bij de hand kan hebben. Je kunt een tabblad open houden met daarop de vacature en nog een tabblad met daarin je cv en eventueel ook je motivatiebrief. Vaak is het daarnaast nog prettig om een pen en papier bij de hand te hebben, zodat je eventueel aantekeningen kunt maken. Het helpt daarnaast ook nog eens tegen de zenuwen als je wat vast hebt, bijvoorbeeld een pen.

9. Wees op tijd

Deze tip spreekt eigenlijk voor zich, maar is niet minder belangrijk. Zorg ervoor dat je minstens 5 minuten van te voren bent opgestart en ingelogd. Te laat komen op een sollicitatiegesprek is gewoon niet netjes. Ook niet wanneer het gesprek online is.

10. Maak echt oogcontact

Een veelgemaakte fout bij het online solliciteren is om tijdens het gesprek naar jezelf te kijken. Maar dan maak je dus geen oogcontact en dat is online net zo belangrijk als offline. Door recht in de camera te kijken maak je echt oogcontact. Om dit wat te vergemakkelijken is het handig om de camera op een natuurlijke hoogte te plaatsen. Dit kan je doen door middel van een klein statief of door een aantal boeken te stapelen zodat je makkelijker een natuurlijke houding kunt aannemen.

Hopelijk helpen deze tips jou om goed voorbereid je online sollicitatiegesprek in te gaan. Vergeet niet dat het niet erg is om aan te geven als het je eerste online sollicitatiegesprek is. Voor sommige werkgevers is deze manier van online solliciteren ook nieuw en dus nog even wennen. Dat is dus helemaal niet erg, maar juist goed om dat aan te geven.

Over de auteur

Marja Dijkstra

B2B-marketeer

Marja Dijkstra werkt sinds 2007 als B2B-marketeer bij Abiant. Zij schrijft onder andere artikelen voor abiant.nl en voor onze bedrijfsmagazines De Abianter en De Abianter Agro.

Lees onze sollicitatietips

Hoe maak je een goede eerste indruk?

Sollicitatietips

Hoe maak je een goede eerste indruk?

Je kunt maar één keer een eerste indruk maken. Je gesprekspartner vormt in de eerste paar minuten van het gesprek al een beeld van je. In de loop van het gesprek is het moeilijk om je gesprekspartner op andere gedachten te brengen. Een goede reden dus om te werken aan een goede eerste indruk.
Lees meer
Wat te doen als je niet aan alle functie-eisen voldoet? Maar wel die baan wil!

Sollicitatietips

Wat te doen als je niet aan alle functie-eisen voldoet? Maar wel die baan wil!

Ken jij het ook? Je ziet de perfecte baan voorbijkomen, maar helaas voldoe je niet volledig aan het gestelde eisenprofiel, terwijl de functieomschrijving wel al jouw wensen afvinkt. Toch besluit je niet te solliciteren en dat is zonde! Een werkgever zoekt namelijk niet altijd een kandidaat die 100 procent aan alle eisen voldoet. Wij leggen je aan de hand van 5 tips uit hoe je toch die baan weet te bemachtigen. Ook wanneer je niet aan alle functie-eisen voldoet.
Lees meer
Wat is de gebruikelijke sollicitatieprocedure?

Sollicitatietips

Wat is de gebruikelijke sollicitatieprocedure?

Je hebt gesolliciteerd op een functie en bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Super! Maar nu? Wat kun je verwachten en hoe verloopt de procedure? Om je hierbij op weg te helpen, bespreken we in deze blog de gebruikelijke sollicitatieprocedure.
Lees meer
Online sollicitatiegesprek: 10 handige tips en tricks

Sollicitatietips

Online sollicitatiegesprek: 10 handige tips en tricks

Het wordt steeds gebruikelijker om een sollicitatiegesprek via een online videotool te voeren. Voor de één een zegen, voor de ander wat lastiger. Het is niet erg als je nog niet gewend bent om jezelf in zo’n online setting te presenteren. Een goede voorbereiding is vaak het halve werk. Welke valkuilen moet je vermijden? En hoe bereid je jezelf goed voor? Bekijk onze 10 tips en laat zo online een onuitwisbare eerste indruk achter!
Lees meer
De 10 meest gestelde sollicitatievragen

Sollicitatietips

De 10 meest gestelde sollicitatievragen

Geen sollicitatiegesprek is hetzelfde. Toch kun je een aantal vragen voorbereiden die vrijwel altijd worden gevraagd. Hieronder vind je 10 meest gestelde vragen. Een goede voorbereiding is het halve werk, dus zorg dat je op deze vragen een goed en beknopt antwoord paraat hebt.
Lees meer
Wat trek je aan naar een sollicitatiegesprek?

Sollicitatietips

Wat trek je aan naar een sollicitatiegesprek?

Je hebt een sollicitatiegesprek. De vraag die je ongetwijfeld bezig zal houden is wat trek je aan? Je kleding heeft invloed op de indruk die je maakt. Daarom is het verstandig om goed na te denken wat jij uit de kast trekt. Vooral de kleuren van je kleding verklappen een heleboel over je persoonlijkheid. Dus, wat trek jij aan naar een sollicitatiegesprek?
Lees meer