Tatoeage zichtbaar of niet tijdens sollicitatiegesprek
Tegenwoordig heeft zo’n beetje half Nederland een tatoeage en is de huidversiering veel gangbaarder dan vroeger. Toch zijn er nog steeds veel mensen die zich afvragen of ze hun tatoeage moeten afdekken als je solliciteert op een vacature. Wat daarin de beste keuze is, houdt veel sollicitatie-experts dan ook bezig. Hieronder schetsen we een aantal situaties die je kunnen helpen bij de beslissing of je een tatoeage moet afdekken tijdens een sollicitatiegesprek.
1. De functie en tatoeages
Volgens de experts hangt het heel erg van de functie af of je een tatoeage tijdens een sollicitatiegesprek moet afdekken of niet. Als je bijvoorbeeld solliciteert op een functie als bouwvakker dan zal een zichtbare tatoeage op je arm veel minder invloed hebben of je wordt aangenomen dan wanneer je solliciteert op een functie als baliemedewerker. Het zou niet zo moeten zijn maar een tatoeage wordt bij een functie waarbij je klanten ‘face to face’ te woord staat veel minder vaak geaccepteerd dan bij een functie waar je bijvoorbeeld op de bouwplaats staat en vooral met collega’s communiceert. Indien mogelijk is het dus beter om je tatoeage te bedekken bij het solliciteren op functies waarbij je weet dat je vaak in contact komt met klanten.
2. Het soort bedrijf en tatoeages
Naast de functie is het ook belangrijk dat je van tevoren te weten komt of binnen het bedrijf waar je solliciteert tatoeages gangbaar zijn. Zo maakt het bijvoorbeeld veel uit of je solliciteert als barkeeper bij een hippe strandtent of solliciteert als kelner bij een chic grand café. Tatoeages zijn bij hippe strandtenten waar veel jongeren komen immers veel meer geaccepteerd dan bij een chic grand café waar vooral veel ouderen komen. Sterker nog, een hippe zichtbare tatoeage kan bij sommige bedrijven zelfs een voordeel zijn. Er zijn op dit moment genoeg bedrijven te vinden die hip en modern willen overkomen en jij zou met een mooie tatoeage precies in dat beeld kunnen passen. Voordat je gaat solliciteren moet je jezelf dus goed afvragen of een tatoeage past bij het bedrijf waar je solliciteert. Solliciteer je bij die hippe strandtent dan kun je er voor kiezen om je tatoeage gewoon zichtbaar te laten zijn. Solliciteer je daarentegen bij dat chique grand café dan is het waarschijnlijk verstandig om je tatoeage te bedekken.
3. Het soort tatoeage
De kans om te worden aangenomen tijdens een sollicitatiegesprek wordt ook beïnvloed door het soort tatoeage. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om ‘schokkende’ tatoeages tijdens een sollicitatiegesprek te bedekken. Denk daarbij aan tatoeages waarop geslachtsdelen zijn te zien of tatoeages met schokkende teksten of logo’s. Het is nu eenmaal zo dat bedrijven vaak minder moeite hebben met het aannemen van sollicitant met de naam van zijn kind op zijn pols dan iemand die bijvoorbeeld een heel groot eng doodshoofd op zijn arm heeft staan. Indien mogelijk is het daarom dus vaak beter om ‘schokkende’ tatoeages wel te bedekken.
4. De plek van de tatoeage
Steeds vaker kiezen mensen er voor om tatoeages te nemen die zo goed als niet te bedekken zijn. Denk daarbij aan tatoeages op handen, gezicht of nek. Voordat je zo’n tatoeage neemt is het verstandig om je te realiseren wat de invloed kan zijn van de tatoeage als je gaat solliciteren. Tatoeages op de benen, buik, rug of armen zijn door kleding te bedekken en vallen dus niet op. Zelfs tatoeages op de onderarm zijn door kleding met lange mouwen te bedekken. Als je solliciteert op een functie waarbij je met klanten in contact komt dan maak je met een tatoeage in je nek waarschijnlijk een stuk minder kans. En ook vrouwen die voor hun werk vaak in een rokje lopen kunnen last hebben van een tatoeage op hun enkel.
Conclusie
In theorie zou het hebben van een tatoeage helemaal niet van invloed mogen zijn of je wordt aangenomen of niet. Een tatoeage zegt immers niets over je kwaliteiten. Gelukkig zien we dat tatoeages dan ook steeds minder vaak van invloed zijn tijdens een sollicitatiegesprek. Toch zijn er situaties te bedenken waarbij het afdekken van je tatoeages beter is. Daarbij zijn vooral de functie waarop je solliciteert, het soort bedrijf, het soort tatoeage en de plek van de tatoeage bepalend.