Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

6 tips voor een pakkende motivatiebrief

  • 6 juli 2023
  • Sollicitatietips
  • Renée Bootsma

Ben je een vacature tegengekomen waar je enthousiast van wordt? Dan wil je natuurlijk dat de potentiële werkgever net zo enthousiast wordt over jou, als jij over de vacature. Een pakkende motivatiebrief is daarbij erg belangrijk. Met deze tips zorg je ervoor dat je een motivatiebrief schrijft die enthousiasmeert, pakkend is en waardoor jij wordt uitgenodigd op een gesprek.

6 tips voor een pakkende motivatiebrief

1. Ken het bedrijf

Voordat je begint met het schrijven van een motivatiebrief, is het belangrijk dat je het bedrijf goed kent. Zoek van te voren informatie op over het bedrijf op de website of op social media van het bedrijf. Wat is de bedrijfscultuur, wat voor soort mensen werken er, wat is de grote van het bedrijf en waar is het bedrijf in gespecialiseerd? Kennis van het bedrijf komt ook goed van pas tijdens je sollicitatiegesprek, je kan dan namelijk laten zien wat je allemaal over het bedrijf weet.

2. Begin met een goede openingszin

De eerste zin van je motivatiebrief moet de lezer pakken en nieuwsgierig maken naar de rest. Zorg dus voor een goede, sterke en opvallende openingszin.

3. Speel in op de vacature

Laat in je motivatiebrief duidelijk naar voren komen waarom je hebt gesolliciteerd op de vacature. Daarnaast kun je inspelen op de eigenschappen die ze zoeken in een sollicitant. Zoeken ze bijvoorbeeld iemand die prestatiegericht is en ben jij dat? Vernoem dit dan vooral in je motivatiebrief.

4. Benoem relevante ervaringen

Naast dat je relevante opleidingen, stage- en werkervaringen waarschijnlijk al in je cv staan, is het verstandig om ook in je motivatiebrief dit te benoemen. Welke opleiding heb je gedaan, zijn er cursussen die je hebt gevolgd en welke functies heb je gehad?

5. Vertel wat over jezelf

Natuurlijk vertel je veel op het gebied van werk, maar het is ook goed om jezelf te laten zien. Vertel wie je bent, wat je hobby’s zijn en wat je persoonlijke eigenschappen zijn.

6. Check, check dubbelcheck

Heb je je sollicitatiebrief af? Mooi! Maar stuur ‘m niet direct door. Laat de brief in ieder geval nog even tegenlezen door een vriend of vriendin. Het kan best zijn dat er nog een foutje inzit die jij over het hoofd hebt gezien.

Zorg dat je jouw sollicitatiebrief pas verstuurt als je ‘m hebt gecontroleerd op:

  • spelfouten; gebruik de spellingschecker
  • lengte; maximaal 1 a 2 A4-tjes
  • zinnen; gebruik korte zinnen en vermijd te lange zinnen en bijzinnen
  • de juiste aanhef; controleer of je de juiste naam hebt gebruikt
  • tone of voice; controleer aan de hand van de vacaturetekst of jouw taalgebruik past bij het bedrijf

Over de auteur

Renée Bootsma

Contentmarketeer

Renée Bootsma werkt sinds 2024 als contentmarketeer bij Abiant. Zij schrijft onder andere artikelen voor abiant.nl en voor onze bedrijfsmagazines De Abianter en De Abianter Agro.

Lees onze sollicitatietips

Hoe maak je een goede eerste indruk?

Sollicitatietips

Hoe maak je een goede eerste indruk?

Je kunt maar één keer een eerste indruk maken. Je gesprekspartner vormt in de eerste paar minuten van het gesprek al een beeld van je. In de loop van het gesprek is het moeilijk om je gesprekspartner op andere gedachten te brengen. Een goede reden dus om te werken aan een goede eerste indruk.
Lees meer
Wat te doen als je niet aan alle functie-eisen voldoet? Maar wel die baan wil!

Sollicitatietips

Wat te doen als je niet aan alle functie-eisen voldoet? Maar wel die baan wil!

Ken jij het ook? Je ziet de perfecte baan voorbijkomen, maar helaas voldoe je niet volledig aan het gestelde eisenprofiel, terwijl de functieomschrijving wel al jouw wensen afvinkt. Toch besluit je niet te solliciteren en dat is zonde! Een werkgever zoekt namelijk niet altijd een kandidaat die 100 procent aan alle eisen voldoet. Wij leggen je aan de hand van 5 tips uit hoe je toch die baan weet te bemachtigen. Ook wanneer je niet aan alle functie-eisen voldoet.
Lees meer
Wat is de gebruikelijke sollicitatieprocedure?

Sollicitatietips

Wat is de gebruikelijke sollicitatieprocedure?

Je hebt gesolliciteerd op een functie en bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Super! Maar nu? Wat kun je verwachten en hoe verloopt de procedure? Om je hierbij op weg te helpen, bespreken we in deze blog de gebruikelijke sollicitatieprocedure.
Lees meer
Online sollicitatiegesprek: 10 handige tips en tricks

Sollicitatietips

Online sollicitatiegesprek: 10 handige tips en tricks

Het wordt steeds gebruikelijker om een sollicitatiegesprek via een online videotool te voeren. Voor de één een zegen, voor de ander wat lastiger. Het is niet erg als je nog niet gewend bent om jezelf in zo’n online setting te presenteren. Een goede voorbereiding is vaak het halve werk. Welke valkuilen moet je vermijden? En hoe bereid je jezelf goed voor? Bekijk onze 10 tips en laat zo online een onuitwisbare eerste indruk achter!
Lees meer
De 10 meest gestelde sollicitatievragen

Sollicitatietips

De 10 meest gestelde sollicitatievragen

Geen sollicitatiegesprek is hetzelfde. Toch kun je een aantal vragen voorbereiden die vrijwel altijd worden gevraagd. Hieronder vind je 10 meest gestelde vragen. Een goede voorbereiding is het halve werk, dus zorg dat je op deze vragen een goed en beknopt antwoord paraat hebt.
Lees meer
Wat trek je aan naar een sollicitatiegesprek?

Sollicitatietips

Wat trek je aan naar een sollicitatiegesprek?

Je hebt een sollicitatiegesprek. De vraag die je ongetwijfeld bezig zal houden is wat trek je aan? Je kleding heeft invloed op de indruk die je maakt. Daarom is het verstandig om goed na te denken wat jij uit de kast trekt. Vooral de kleuren van je kleding verklappen een heleboel over je persoonlijkheid. Dus, wat trek jij aan naar een sollicitatiegesprek?
Lees meer