1. Ken het bedrijf
Voordat je begint met het schrijven van een motivatiebrief, is het belangrijk dat je het bedrijf goed kent. Zoek van te voren informatie op over het bedrijf op de website of op social media van het bedrijf. Wat is de bedrijfscultuur, wat voor soort mensen werken er, wat is de grote van het bedrijf en waar is het bedrijf in gespecialiseerd? Kennis van het bedrijf komt ook goed van pas tijdens je sollicitatiegesprek, je kan dan namelijk laten zien wat je allemaal over het bedrijf weet.
2. Begin met een goede openingszin
De eerste zin van je motivatiebrief moet de lezer pakken en nieuwsgierig maken naar de rest. Zorg dus voor een goede, sterke en opvallende openingszin.
3. Speel in op de vacature
Laat in je motivatiebrief duidelijk naar voren komen waarom je hebt gesolliciteerd op de vacature. Daarnaast kun je inspelen op de eigenschappen die ze zoeken in een sollicitant. Zoeken ze bijvoorbeeld iemand die prestatiegericht is en ben jij dat? Vernoem dit dan vooral in je motivatiebrief.
4. Benoem relevante ervaringen
Naast dat je relevante opleidingen, stage- en werkervaringen waarschijnlijk al in je cv staan, is het verstandig om ook in je motivatiebrief dit te benoemen. Welke opleiding heb je gedaan, zijn er cursussen die je hebt gevolgd en welke functies heb je gehad?
5. Vertel wat over jezelf
Natuurlijk vertel je veel op het gebied van werk, maar het is ook goed om jezelf te laten zien. Vertel wie je bent, wat je hobby’s zijn en wat je persoonlijke eigenschappen zijn.
6. Check, check dubbelcheck
Heb je je sollicitatiebrief af? Mooi! Maar stuur ‘m niet direct door. Laat de brief in ieder geval nog even tegenlezen door een vriend of vriendin. Het kan best zijn dat er nog een foutje inzit die jij over het hoofd hebt gezien.
Zorg dat je jouw sollicitatiebrief pas verstuurt als je ‘m hebt gecontroleerd op:
- spelfouten; gebruik de spellingschecker
- lengte; maximaal 1 a 2 A4-tjes
- zinnen; gebruik korte zinnen en vermijd te lange zinnen en bijzinnen
- de juiste aanhef; controleer of je de juiste naam hebt gebruikt
- tone of voice; controleer aan de hand van de vacaturetekst of jouw taalgebruik past bij het bedrijf