Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

  • Sollicitatietips
  • 10 tips om goed voorbereid naar een sollicitatiegesprek te gaan

10 tips om goed voorbereid naar een sollicitatiegesprek te gaan

  • 10 september 2020
  • Sollicitatietips
  • Maaike de Boer

Heb je onlangs gesolliciteerd op een interessante vacature en mag je nu op gesprek komen? Gefeliciteerd, je bent nu alweer een stapje dichterbij een nieuwe baan. Om de kans te vergroten dat je wordt aangenomen is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Om je een handje te helpen hebben wij alvast voor jouw 10 belangrijke punten op een rijtje gezet om je goed voor te bereiden op een sollicitatiegesprek.

10 tips om goed voorbereid naar een sollicitatiegesprek te gaan

1. Lees de vacaturetekst door

Uiteraard weet je nog wel op welke vacature je gereageerd hebt, maar het kan geen kwaad om nog eens te kijken naar de vacaturetekst. Door de vacaturetekst nog een keer door te lezen weet je precies waar de werkgever naar op zoek is en weet je welke punten je kunt benadrukken tijdens het gesprek. 

2. Bekijk je sollicitatiebrief en cv

Degene met wie jij een gesprek hebt, zal jouw motivatie en cv als uitgangspunt nemen voor het gesprek. Zorg er daarom voor dat je weet wat je in je brief en cv hebt genoemd. Daarnaast kun je alvast concrete voorbeelden bedenken die punten uit jouw brief kunnen onderstrepen. 

3. Zorg dat je het bedrijf kent

Bekijk de website en eventuele social mediapagina's, zoals Facebook en LinkedIn, van het bedrijf. Op deze manier kom je al veel te weten over bijvoorbeeld het aantal medewerkers, toekomstige collega's en de werksfeer. Daarnaast voorkom je ook dat je vragen stelt waarvan het antwoord gewoon op de website te vinden is. 

4. Bedenk welke vragen gesteld kunnen worden

Tijdens een sollicitatiegesprek worden er in korte tijd heel wat vragen gesteld. Het is daarom verstandig om thuis alvast na te denken over een aantal vragen waarvan de kans groot is dat ze ook aan jou gesteld gaan worden. Denk bijvoorbeeld aan vragen zoals:

  • Waarom wil je bij ons werken?
  • Wat zijn jouw sterke en minder sterke kanten?
  • Wat spreekt je aan in deze functie?
  • Waar zie je jezelf over vijf jaar?
  • Hoe zou een vriend of familielid jou omschrijven?
  • Wat houdt de functie volgens jou in?
  • Hoe ga jij met stress om

5. Bedenk zelf vragen

Stel thuis alvast een lijstje op met vragen die je graag wilt stellen. Een sollicitatiegesprek is hier het ideale moment voor. Daarnaast laat je doordat je vragen stelt zien dat je interesse toont in de functie en het bedrijf. Vragen die je bijvoorbeeld kunt stellen zijn:

  • Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit? 
  • Zijn er nog werkzaamheden die niet in de vacature genoemd staan?
  • Kun je iets vertellen over de mensen met wie ik ga samenwerken?
  • Wat doet iedereen tijdens de lunchpauzes?
  • Zijn er binnen het bedrijf mogelijkheden om bij te scholen?

6. Stel jezelf voor

Gedurende een sollicitatiegesprek krijg je vast de vraag of je iets over jezelf kunt vertellen. Om te voorkomen dat je dichtklapt of dingen vergeet te benoemen kun je alvast een zogenoemde 'elevator pitch' voorbereiden. Dit is een korte presentatie waarin je vertelt wie je bent en waar je goed in bent.

7. Bedenk welke kleding je wilt dragen

Wat je draagt is een kwestie van smaak, kies in elk geval iets waarin je jezelf op je gemak voelt. Daarnaast is het verstandig om je keuze af te stemmen op het bedrijf waar je op gesprek gaat. Om stress op de dag zelf te voorkomen kun je de kleding de dag van te voren alvast klaar leggen.

8. Verzamel wat je moet meenemen

Neem altijd een pen en papier mee om dingen te kunnen opschrijven. Neem ook diploma's en certificaten mee wanneer hier om is gevraagd. 

9. Plan alvast je reis

Je wilt natuurlijk niet te laat komen voor je sollicitatiegesprek. Bekijk daarom alvast vooraf hoe je het beste naar de gesprekslocatie kunt reizen. Plan de tijd ook ruimer in, zodat je nog een beetje speling hebt voor het geval je in de file komt of een busaansluiting mist. Mocht je toch niet op tijd kunnen komen, laat dit dan zo snel mogelijk weten aan het bedrijf waar je op gesprek gaat.

10. Blijf jezelf

Een sollicitatiegesprek is voor de meesten van ons een spannende aangelegenheid, maar wanneer je voorbereiding goed is weet je in elk geval dat jij er alles aan hebt gedaan om het gesprek te laten slagen. Mocht je worden afgewezen dan is dit jammer, maar valt jezelf niks te verwijten. Probeer in elk geval jezelf te blijven!

Over de auteur

Maaike de Boer

Contentmarketeer

Maaike de Boer werkt sinds 2016 als contentmarketeer bij Abiant. Zij schrijft onder andere artikelen voor abiant.nl en voor onze bedrijfsmagazines De Abianter en De Abianter Agro.

Lees onze sollicitatietips

Hoe maak je een goede eerste indruk?

Sollicitatietips

Hoe maak je een goede eerste indruk?

Je kunt maar één keer een eerste indruk maken. Je gesprekspartner vormt in de eerste paar minuten van het gesprek al een beeld van je. In de loop van het gesprek is het moeilijk om je gesprekspartner op andere gedachten te brengen. Een goede reden dus om te werken aan een goede eerste indruk.
Lees meer
Wat te doen als je niet aan alle functie-eisen voldoet? Maar wel die baan wil!

Sollicitatietips

Wat te doen als je niet aan alle functie-eisen voldoet? Maar wel die baan wil!

Ken jij het ook? Je ziet de perfecte baan voorbijkomen, maar helaas voldoe je niet volledig aan het gestelde eisenprofiel, terwijl de functieomschrijving wel al jouw wensen afvinkt. Toch besluit je niet te solliciteren en dat is zonde! Een werkgever zoekt namelijk niet altijd een kandidaat die 100 procent aan alle eisen voldoet. Wij leggen je aan de hand van 5 tips uit hoe je toch die baan weet te bemachtigen. Ook wanneer je niet aan alle functie-eisen voldoet.
Lees meer
Wat is de gebruikelijke sollicitatieprocedure?

Sollicitatietips

Wat is de gebruikelijke sollicitatieprocedure?

Je hebt gesolliciteerd op een functie en bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Super! Maar nu? Wat kun je verwachten en hoe verloopt de procedure? Om je hierbij op weg te helpen, bespreken we in deze blog de gebruikelijke sollicitatieprocedure.
Lees meer
Online sollicitatiegesprek: 10 handige tips en tricks

Sollicitatietips

Online sollicitatiegesprek: 10 handige tips en tricks

Het wordt steeds gebruikelijker om een sollicitatiegesprek via een online videotool te voeren. Voor de één een zegen, voor de ander wat lastiger. Het is niet erg als je nog niet gewend bent om jezelf in zo’n online setting te presenteren. Een goede voorbereiding is vaak het halve werk. Welke valkuilen moet je vermijden? En hoe bereid je jezelf goed voor? Bekijk onze 10 tips en laat zo online een onuitwisbare eerste indruk achter!
Lees meer
De 10 meest gestelde sollicitatievragen

Sollicitatietips

De 10 meest gestelde sollicitatievragen

Geen sollicitatiegesprek is hetzelfde. Toch kun je een aantal vragen voorbereiden die vrijwel altijd worden gevraagd. Hieronder vind je 10 meest gestelde vragen. Een goede voorbereiding is het halve werk, dus zorg dat je op deze vragen een goed en beknopt antwoord paraat hebt.
Lees meer
Wat trek je aan naar een sollicitatiegesprek?

Sollicitatietips

Wat trek je aan naar een sollicitatiegesprek?

Je hebt een sollicitatiegesprek. De vraag die je ongetwijfeld bezig zal houden is wat trek je aan? Je kleding heeft invloed op de indruk die je maakt. Daarom is het verstandig om goed na te denken wat jij uit de kast trekt. Vooral de kleuren van je kleding verklappen een heleboel over je persoonlijkheid. Dus, wat trek jij aan naar een sollicitatiegesprek?
Lees meer