Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

  • Algemeen
  • Tips voor betere arbeidsomstandigheden tijdens het melken

Tips voor betere arbeidsomstandigheden tijdens het melken

  • 9 februari 2021
  • Algemeen
  • Maaike de Boer

Koeien melken is een aanslag op schouders, nek en bovenarmen. Het is behoorlijk zwaar om honderd koeien in anderhalf uur te melken. Honderd koeien betekent vierhonderd spenen schoonmaken, vierhonderd tepelbekers onderhangen en vierhonderd nabehandelingen uitvoeren. Oftewel ruim dertien soortgelijke bewegingen per minuut. Onderstaand 3 tips om te zorgen voor betere arbeidsomstandigheden tijdens het melken.

Tips voor betere arbeidsomstandigheden tijdens het melken
  1. Draag een melkschort
    Wanneer er geen melkschort wordt gedragen, hebben veel melkers de neiging om van de putrand af te gaan staan omdat ze willen voorkomen dat ze nat worden. Door een melkschort te dragen ga je echt tegen de putrand aanstaan, waardoor je rug recht blijft. Ook het dragen van melkershandschoenen is verstandig. Dit is niet alleen hygiënischer, maar op deze manier voorkom je ook dat je gaandeweg misschien een rubberallergie opbouwt.

  2. Werk met je linker- en rechterhand
    In de huidige melkstallen met tien of meer koeien aan één kant is het intensief werken. Bij carrousel- en zij-aan- zijstallen zijn de bewegingen van de melker ook nog eens gelijk, waarbij melkers in de visgraatmelkstal de linker- en rechterkant van hun lichaam om beurten inspannen. Probeer daarom het werken met je linker- en rechterhand af te wisselen.

  3. Zorg voor de juiste werkhoogte
    Een juiste werkhoogte is van groot belang. Zorg daarom dat de touwtjes van de melkstellen op de juiste lengte zijn, zodat het melkstel op een goede werkhoogte hangt, en het melkstel gemakkelijk is te pakken. Daarnaast is het verstandig om op de juiste putdiepte te werken. Is je elleboog 20 tot 25 centimeter boven de stand? Dan werk je op de juiste hoogte. Je werkt dan namelijk tussen navel en schouders ter hoogte van het borstbeen. Bij een te ondiepe melkpunt krijgen mensen snel last van hun onderrug en bij een te diepe put spelen schouder- en nekklachten sneller op. Een beweegbare putvloer zou ideaal zijn.

Kort samengevat; zorg ervoor dat de arbeidsomstandigheden om te melken optimaal zijn, neem de juiste houding in en probeer af te wisselen.

Bron: Veeteelt

Over de auteur

Maaike de Boer

Contentmarketeer

Maaike de Boer werkt sinds 2016 als contentmarketeer bij Abiant. Zij schrijft onder andere artikelen voor abiant.nl en voor onze bedrijfsmagazines De Abianter en De Abianter Agro.

Lees onze blogartikelen

Mentale gezondheid op de werkvloer: Taboe of toch niet?

Algemeen

Mentale gezondheid op de werkvloer: Taboe of toch niet?

Mentale gezondheid. Voor de één is het een onderwerp waar liever niet over wordt gepraat, terwijl het voor de ander helaas dagelijkse kost is. Hoe je er ook over denkt, één ding is zeker: anno 2024 kunnen we er niet meer omheen. Het is tijd om het taboe te doorbreken, vooral op de werkvloer.
Lees meer
Flexibilisering arbeidsmarkt: wat betekent dit voor jouw bedrijf?

Wet- en regelgeving

Flexibilisering arbeidsmarkt: wat betekent dit voor jouw bedrijf?

De flexibilisering van de arbeidsmarkt groeit nog steeds. Of dit een goede ontwikkeling is, daar zijn de meningen over verdeeld. Maar wat betekent de toenemende flexibilisering nu concreet voor jouw bedrijf? En hoe ga je daarmee om in je personeelsbeleid? Een flexibele arbeidsmarkt biedt namelijk kansen maar ook uitdagingen.
Lees meer
Hoe maak je een goede eerste indruk?

Sollicitatietips

Hoe maak je een goede eerste indruk?

Je kunt maar één keer een eerste indruk maken. Je gesprekspartner vormt in de eerste paar minuten van het gesprek al een beeld van je. In de loop van het gesprek is het moeilijk om je gesprekspartner op andere gedachten te brengen. Een goede reden dus om te werken aan een goede eerste indruk.
Lees meer
Wat te doen als je niet aan alle functie-eisen voldoet? Maar wel die baan wil!

Sollicitatietips

Wat te doen als je niet aan alle functie-eisen voldoet? Maar wel die baan wil!

Ken jij het ook? Je ziet de perfecte baan voorbijkomen, maar helaas voldoe je niet volledig aan het gestelde eisenprofiel, terwijl de functieomschrijving wel al jouw wensen afvinkt. Toch besluit je niet te solliciteren en dat is zonde! Een werkgever zoekt namelijk niet altijd een kandidaat die 100 procent aan alle eisen voldoet. Wij leggen je aan de hand van 5 tips uit hoe je toch die baan weet te bemachtigen. Ook wanneer je niet aan alle functie-eisen voldoet.
Lees meer
Wat is de gebruikelijke sollicitatieprocedure?

Sollicitatietips

Wat is de gebruikelijke sollicitatieprocedure?

Je hebt gesolliciteerd op een functie en bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Super! Maar nu? Wat kun je verwachten en hoe verloopt de procedure? Om je hierbij op weg te helpen, bespreken we in deze blog de gebruikelijke sollicitatieprocedure.
Lees meer
Duurzame inzetbaarheid: hoe houd je medewerkers gemotiveerd met generatiemanagement

Algemeen

Duurzame inzetbaarheid: hoe houd je medewerkers gemotiveerd met generatiemanagement

Duurzame inzetbaarheid van medewerkers wordt steeds belangrijker. Met het oog op de huidige personeelstekorten wil je mensen zo lang mogelijk optimaal kunnen inzetten. Dat betekent dat je medewerkers competent, fit en bovenal gemotiveerd moet houden. Maar hoe doe je dat voor een beroepsbevolking die maar liefst vijf verschillende generaties telt, ieder met hun eigen talenten, beperkingen, drijfveren en verwachtingen?
Lees meer