Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

  • Algemeen
  • Praten over moeilijke keuzes helpt

Praten over moeilijke keuzes helpt

  • 1 juni 2022
  • Algemeen
  • Sanne Heitkamp

Heb je als ondernemer behoefte aan een luisterend oor omdat je lastige keuzes moet maken? Weet dan dat er laagdrempelige hulp beschikbaar is via Stichting Zorg om Boer en Tuinder (ZOB). De vrijwilligers van deze landelijke organisatie, die allen actief zijn geweest in de agrarische sector, staan altijd voor je klaar. Met wat voor problematiek je ook zit. Piet Prins, oud-directeur Coöperatiezaken van Abiant, is één van hen. We spraken met hem over de mogelijkheden die ZOB te bieden heeft.

Praten over moeilijke keuzes helpt
Hoe ben je bij de stichting Zorg om Boer en Tuinder (ZOB) terecht gekomen?

“Een paar maanden voordat ik met pensioen zou gaan, werd ik door ZOB-bestuurslid Arie Aalberts benaderd of Abiant met ZOB wilde samenwerken. Ik ben mij toen in de stichting gaan verdiepen en kwam al vrij snel tot de conclusie dat ik mij ook als vrijwilliger wilde aanmelden.
En zo geschiedde. Sinds januari 2020 ben ik vrijwilliger en sinds juli 2021 ben ik coördinator voor de regio Noord.” 

Waarom heb jij je als vrijwilliger aangemeld?

“Er speelt zo ontzettend veel in de agrarische sector. Waardoor ondernemers voor veel – vaak lastige – keuzes komen te staan. Toen ik nog werkte voor Abiant zag ik waar ondernemers mee kunnen worstelen. Ik wil graag dat ze weten dat ze niet de enige zijn en dat een  luisterend oor in de vorm van een buitenstaander met kennis van zaken verlichting kan bieden.”

Met wat voor hulpvragen kunnen ondernemers bij ZOB terecht?

“Eigenlijk met alles. Of het nu gaat om zorgen over de continuering van het bedrijf, de toepassing van wet- en regelgeving op het bedrijf of het verlies van een deel van de veestapel, de vrijwilligers staan altijd klaar voor een goed gesprek. En het fijne van onze stichting is dat we totaal geen commerciële belangen hebben en onze diensten geheel vrijblijvend en gratis aanbieden. In het afgelopen jaar hebben we in de regio Noord 29 hulpvragen begeleid en hebben we 22 hulpvragen kunnen afsluiten.

Heb je een praktijkvoorbeeld van een hulpaanvraag?

“Onlangs kregen we een vraag van twee broers die samen een maatschap runnen en zelf vanwege hun leeftijd willen stoppen. Beide mannen hebben kinderen die het bedrijf willen overnemen. Maar hoe moet het nu verder? Als regiocoördinator bekijk ik welke twee vrijwilligers het beste de hulpaanvraag kunnen oppakken. Zij maken vervolgens een afspraak met de hulpvrager en gaan met diegene in gesprek. Onze vrijwilligers blijven altijd objectief en zullen nooit zeggen wat iemand moet doen. Ons streven is dat de hulpvrager zelf de regie in handen houdt en tot een oplossing komt doordat wij de juiste vragen weten te stellen.”

Heb je een hulpvraag?

Neem geheel vrijblijvend contact op met Piet Prins van de stichting Zorg om Boer en Tuinder. Dit kan in eerste instantie ook anoniem. Of kijk voor meer informatie op zorgomboerentuinder.nl

m 06 22 80 89 25
e noord@zorgomboerentuinder.nl

Over de auteur

Sanne Heitkamp

Contentmarketeer

Sanne Heitkamp werkte van 2022 tot en met 2024 als contentmarketeer bij Abiant. Zij schreef onder andere artikelen voor abiant.nl en voor onze bedrijfsmagazines De Abianter en De Abianter Agro.

Lees onze blogartikelen

Mentale gezondheid op de werkvloer: Taboe of toch niet?

Algemeen

Mentale gezondheid op de werkvloer: Taboe of toch niet?

Mentale gezondheid. Voor de één is het een onderwerp waar liever niet over wordt gepraat, terwijl het voor de ander helaas dagelijkse kost is. Hoe je er ook over denkt, één ding is zeker: anno 2024 kunnen we er niet meer omheen. Het is tijd om het taboe te doorbreken, vooral op de werkvloer.
Lees meer
Flexibilisering arbeidsmarkt: wat betekent dit voor jouw bedrijf?

Wet- en regelgeving

Flexibilisering arbeidsmarkt: wat betekent dit voor jouw bedrijf?

De flexibilisering van de arbeidsmarkt groeit nog steeds. Of dit een goede ontwikkeling is, daar zijn de meningen over verdeeld. Maar wat betekent de toenemende flexibilisering nu concreet voor jouw bedrijf? En hoe ga je daarmee om in je personeelsbeleid? Een flexibele arbeidsmarkt biedt namelijk kansen maar ook uitdagingen.
Lees meer
Hoe maak je een goede eerste indruk?

Sollicitatietips

Hoe maak je een goede eerste indruk?

Je kunt maar één keer een eerste indruk maken. Je gesprekspartner vormt in de eerste paar minuten van het gesprek al een beeld van je. In de loop van het gesprek is het moeilijk om je gesprekspartner op andere gedachten te brengen. Een goede reden dus om te werken aan een goede eerste indruk.
Lees meer
Wat te doen als je niet aan alle functie-eisen voldoet? Maar wel die baan wil!

Sollicitatietips

Wat te doen als je niet aan alle functie-eisen voldoet? Maar wel die baan wil!

Ken jij het ook? Je ziet de perfecte baan voorbijkomen, maar helaas voldoe je niet volledig aan het gestelde eisenprofiel, terwijl de functieomschrijving wel al jouw wensen afvinkt. Toch besluit je niet te solliciteren en dat is zonde! Een werkgever zoekt namelijk niet altijd een kandidaat die 100 procent aan alle eisen voldoet. Wij leggen je aan de hand van 5 tips uit hoe je toch die baan weet te bemachtigen. Ook wanneer je niet aan alle functie-eisen voldoet.
Lees meer
Wat is de gebruikelijke sollicitatieprocedure?

Sollicitatietips

Wat is de gebruikelijke sollicitatieprocedure?

Je hebt gesolliciteerd op een functie en bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Super! Maar nu? Wat kun je verwachten en hoe verloopt de procedure? Om je hierbij op weg te helpen, bespreken we in deze blog de gebruikelijke sollicitatieprocedure.
Lees meer
Duurzame inzetbaarheid: hoe houd je medewerkers gemotiveerd met generatiemanagement

Algemeen

Duurzame inzetbaarheid: hoe houd je medewerkers gemotiveerd met generatiemanagement

Duurzame inzetbaarheid van medewerkers wordt steeds belangrijker. Met het oog op de huidige personeelstekorten wil je mensen zo lang mogelijk optimaal kunnen inzetten. Dat betekent dat je medewerkers competent, fit en bovenal gemotiveerd moet houden. Maar hoe doe je dat voor een beroepsbevolking die maar liefst vijf verschillende generaties telt, ieder met hun eigen talenten, beperkingen, drijfveren en verwachtingen?
Lees meer