Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

  • Algemeen
  • ‘Onze kracht zit in het oplossend vermogen’

‘Onze kracht zit in het oplossend vermogen’

  • 31 oktober 2024
  • Algemeen
  • Linda van 't Land

Op een boerenerf gaan de werkzaamheden altijd door. Toch kent ieder mensenleven momenten waarop het werk voor korte of langere tijd even niet verzet kan worden. Op die momenten springt Abiant bij. Onze bedrijfsverzorgers zorgen ervoor dat een bedrijf blijft draaien zoals u dat gewend bent, ook wanneer alles tegenzit.

‘Onze kracht zit in het oplossend vermogen’

Agrarisch accountmanager André Sturkenboom komt niet altijd op de leukste momenten in een mensenleven bij de leden van Abiant aan tafel. Hij wordt voornamelijk gebeld wanneer er door ziekte of overlijden hulp nodig is in een boerenbedrijf. Soms is dat heel acuut, bijvoorbeeld bij een onverwacht sterfgeval, een bedrijfsongeluk of een hersenbloeding. “De bedrijfsverzorging van Abiant is 24/7 bereikbaar”, vertelt André. “Na kantooruren hebben de medewerkers van het Agro Team bij toerbeurt telefoondienst, zodat onze leden altijd iemand aan de telefoon krijgen zodra zij hulp nodig hebben.”

Maatwerk

Na een melding gaat André als accountmanager persoonlijk bij het bedrijf langs om met de familie en/of werknemers in het bedrijf om de tafel te gaan. “Ik ga luisteren naar wat er precies aan de hand is, bekijk wat er moet gebeuren op het bedrijf en op welke termijn dat moet plaatsvinden. We brengen samen in kaart wat er allemaal moet worden geregeld en hoe we dat het beste kunnen opvangen of oplossen. Soms nodigen we bij zo’n gesprek ook de veearts, de accountant of leveranciers uit. Met alle mensen die bij het bedrijf zijn betrokken, maken we een plan de campagne. Op basis hiervan probeer ik in te schatten welke bedrijfsverzorger van Abiant bij dit bedrijf en de betreffende situatie zou passen. Soms hebben onze leden zelf al een voorkeur, bijvoorbeeld omdat iemand er al eerder is geweest en het bedrijf enigszins kent.”

André benadrukt dat een plan van aanpak altijd maatwerk is. “We willen niet dat onze bedrijfsverzorgers naar binnen denderen en allerlei zaken in het bedrijf op geheel eigen wijze gaan regelen; al helemaal niet op zo’n kwetsbaar moment in iemands leven. We kijken goed naar wat onze opdrachtgever wil en nodig heeft. Soms helpt het een boer juist om wél wat taken zelf te blijven doen: werken kan ook een goede afleiding zijn. We hebben voor een melkveehouder met een ziek kindje weleens een van de drie melkingen op een dag overgenomen: dat is niet heel ingrijpend, maar geeft je net even wat meer rust en tijd om ook met je gezin bezig te zijn. Een andere keer lukt het niet om zelf nog mee te werken. Dan nemen wij het werk over – maar wel op een manier die past bij de opdrachtgever en het bedrijf.”

Oplossend vermogen

Veel hulp wordt gevraagd naar aanleiding van gebroken ledematen of ziektes als kanker of een hersenbloeding. Er zijn ook aanleidingen die André, ondanks zijn jarenlange ervaring in het vak, niet in de koude kleren gaan zitten. “Wanneer jonge mensen plotseling omkomen of wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een bedrijfsongeval in familiesfeer op het eigen erf, hakt dat er ook bij mij behoorlijk in. Het komt voor dat ik op zaterdagavond nog naar een klant toe rijd, om te zien of ik iets voor hen kan betekenen.”

En de hulp van Abiant stopt niet zodra een bedrijfsverzorger is ingeschakeld. Als accountmanager checkt André elke vier tot vijf weken hoe de samenwerking verloopt en of er een klik is tussen de opdrachtgever en de bedrijfsverzorger. “Je komt als bedrijfsverzorger vaak op een moeilijk en onverwacht moment een bedrijf binnen. Dan moet je wel een beetje feeling hebben met de situatie en aansluiting vinden bij onze opdrachtgever. Vanuit Abiant begeleiden onze planners en buitendienst de bedrijfsverzorgers zeer goed, zodat ze weten waar ze terecht komen en wat de situatie is. Onze kracht zit in het oplossend vermogen. Het komt mede hierdoor regelmatig voor dat onze bedrijfsverzorgers jaren nadat ze ergens zijn bijgesprongen nog eens een bakje koffie drinken bij dat bedrijf. Je moet het met elkaar zien te rooien op een uitdagend moment en vaak schept dat een band voor lange tijd.”

Mooie momenten

Gelukkig begeleidt André samen met de bedrijfsverzorgers van Abiant ook mooie dingen in het leven. In de reductieregeling van Abiant is de mogelijkheid tot zestien weken zwangerschapsverlof voor vrouwelijke ondernemers opgenomen. Ook is het mogelijk om hulp in te roepen wanneer een kind wordt geadopteerd. “Ik heb al diverse families kunnen helpen, wanneer zij hun kindje mochten ophalen in het buitenland”, vertelt André. “Het geeft je als ondernemer rust om te weten dat je je op zo’n moment ook even op iets heel anders dan je bedrijf kunt concentreren en erop mag vertrouwen dat thuis alles gewoon doorloopt zoals je dat gewend bent. Er is in het leven immers méér dan het boerenerf alleen.”

Over de auteur

Linda van 't Land

Tekstschrijver

Linda van 't Land schrijft regelmatig artikelen voor Abiant.

Lees onze blogartikelen

Collega Kelly over haar werk als bedrijfsverzorger

Algemeen

Collega Kelly over haar werk als bedrijfsverzorger

Dagelijks zijn onze bedrijfsverzorgers bij agrarische ondernemingen aan het werk waar tijdelijk ondersteuning nodig is. Bijvoorbeeld omdat een boer een been heeft gebroken of omdat een medewerker met zwangerschapsverlof is. Zodra een hulpvraag binnenkomt beoordeelt de planner welke bedrijfsverzorger waar ingezet moet worden. Bedrijfsverzorger Kelly van Santen vertelt meer over haar werk.
Lees meer
Mentale gezondheid op de werkvloer: Taboe of toch niet?

Algemeen

Mentale gezondheid op de werkvloer: Taboe of toch niet?

Mentale gezondheid. Voor de één is het een onderwerp waar liever niet over wordt gepraat, terwijl het voor de ander helaas dagelijkse kost is. Hoe je er ook over denkt, één ding is zeker: anno 2024 kunnen we er niet meer omheen. Het is tijd om het taboe te doorbreken, vooral op de werkvloer.
Lees meer
Flexibilisering arbeidsmarkt: wat betekent dit voor jouw bedrijf?

Wet- en regelgeving

Flexibilisering arbeidsmarkt: wat betekent dit voor jouw bedrijf?

De flexibilisering van de arbeidsmarkt groeit nog steeds. Of dit een goede ontwikkeling is, daar zijn de meningen over verdeeld. Maar wat betekent de toenemende flexibilisering nu concreet voor jouw bedrijf? En hoe ga je daarmee om in je personeelsbeleid? Een flexibele arbeidsmarkt biedt namelijk kansen maar ook uitdagingen.
Lees meer
Hoe maak je een goede eerste indruk?

Sollicitatietips

Hoe maak je een goede eerste indruk?

Je kunt maar één keer een eerste indruk maken. Je gesprekspartner vormt in de eerste paar minuten van het gesprek al een beeld van je. In de loop van het gesprek is het moeilijk om je gesprekspartner op andere gedachten te brengen. Een goede reden dus om te werken aan een goede eerste indruk.
Lees meer
Wat te doen als je niet aan alle functie-eisen voldoet? Maar wel die baan wil!

Sollicitatietips

Wat te doen als je niet aan alle functie-eisen voldoet? Maar wel die baan wil!

Ken jij het ook? Je ziet de perfecte baan voorbijkomen, maar helaas voldoe je niet volledig aan het gestelde eisenprofiel, terwijl de functieomschrijving wel al jouw wensen afvinkt. Toch besluit je niet te solliciteren en dat is zonde! Een werkgever zoekt namelijk niet altijd een kandidaat die 100 procent aan alle eisen voldoet. Wij leggen je aan de hand van 5 tips uit hoe je toch die baan weet te bemachtigen. Ook wanneer je niet aan alle functie-eisen voldoet.
Lees meer
Wat is de gebruikelijke sollicitatieprocedure?

Sollicitatietips

Wat is de gebruikelijke sollicitatieprocedure?

Je hebt gesolliciteerd op een functie en bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Super! Maar nu? Wat kun je verwachten en hoe verloopt de procedure? Om je hierbij op weg te helpen, bespreken we in deze blog de gebruikelijke sollicitatieprocedure.
Lees meer