Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

  • Algemeen
  • Hoe voorkom je een dip na je vakantie?

Hoe voorkom je een dip na je vakantie?

  • 6 juli 2023
  • Algemeen
  • Marja Dijkstra

De meeste mensen zijn nu aan het genieten van een welverdiende vakantie of verheugen zich op hun aanstaande vakantie. Een heerlijk gevoel, maar er komt een moment dat je weer aan het werk moet. Voor veel mensen is dit een lastige omschakeling. Hoe zorg je dat je weer fris en gemotiveerd opstart na je vakantie? Wij geven je een vijftal praktische tips.

Hoe voorkom je een dip na je vakantie?

1. Ga niet direct aan het werk na je vakantie

Zorg dat je niet direct aan het werk moet als je terugkomt van je vakantie, maar de tijd hebt om te acclimatiseren. Reizen is namelijk best vermoeiend en daar moet je van herstellen. Dus plan je vakantie zo dat je nog een aantal dagen thuis kunt wennen aan de overgang naar het normale leven. Pak je koffers rustig uit, geniet van de dingen die je hebt gemist tijdens je vakantie en spreek af met vrienden en familie om bij te praten. Dan krijg je vanzelf weer zin om te gaan werken.

2. Eerste werkdag; start rustig op

Iedereen kent het wel, je komt weer op het werk en treft een uitpuilende mailbox aan. Het idee alleen al kan zorgen voor een post-vakantiedip. Daarom is het belangrijk dat je rustig opstart. Praat je collega’s bij over je vakantie, ruim je bureau op en begin rustig met het lezen van je mail. Laat in ieder geval je out of office nog een dagje aanstaan en plan als het kan niet direct nieuwe vergaderingen of afspraken in. Scan de binnengekomen mails eerst, bepaal welke e-mails prioriteit hebben en direct beantwoordt moeten worden. De rest kun je later in de week wel oppakken. Vaak zijn de oude e-mails die je tegenkomt al opgepakt door je collega’s.

3. Plan een nieuwe vakantie of dagje/avondje uit

Het plannen van een nieuwe vakantie of een dagje/avondje uit is vaak een goede remedie tegen een post-vakantiedip. Dus probeer zo snel mogelijk iets nieuws in te plannen; een nieuwe vakantie, een weekendje weg, een dagje uit, een bioscoopavondje of reserveer een tafeltje in je favoriete restaurant. Dat geeft je positieve energie en je hebt gelijk weer iets om naar uit te kijken. Wat ook helpt om het ontspannen gevoel vast te houden, is het maken van een fotoboek. Ga creatief aan de slag met de foto’s en filmpjes die op je vakantie hebt gemaakt en maak een mooie blijvende herinnering aan je vakantie.

4. Probeer weer in je ritme te komen

Als de vakantie voorbij is, is het zaak om weer in je oude ritme te komen. Dit gaat het snelst als je je gewoonlijke sport-, eet- en slaapgewoontes weer oppakt. Op vakantie heb je vaak een ander ritme. Je staat later op, eet en drinkt vaak anders en meer én beweegt minder. Dat is niet erg, het hoort tenslotte een beetje bij vakantie vieren. Maar wil je na je vakantie weer energiek aan het werk? Ga dan vroeg naar bed, pak je sporttas weer op en let op je voeding. Dat zorgt ervoor dat je vol energie weer aan de slag gaat.

5. Voer je nieuwe ideeën en voornemens uit

Tijdens je vakantie neem je afstand van je werk en je werkomgeving. Dat zorgt ervoor dat je op vakantie ineens op nieuwe ideeën kan komen of bedenkt dat je dingen anders wilt doen in je werk of je werk-privé balans. Ga hier na je vakantie mee aan de slag en maak een aantal van deze nieuwe ideeën en voornemens concreet. Ook dat geeft nieuwe energie.

Met deze vijf tips zorg je ervoor dat je na je vakantie weer fris en gemotiveerd aan het werk gaat. Blijf je hangen in je post-vakantiedip? Dan kan er iets anders aan de hand zijn. Ga dan na of je huidige werk je nog wel energie oplevert of dat het tijd wordt om op zoek te gaan naar iets anders.

Wil je je eens oriënteren en ben je benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn op de huidige arbeidsmarkt? Neem dan gerust contact met ons op. We kijken graag samen met je wat we voor jou kunnen betekenen.

Over de auteur

Marja Dijkstra

B2B-marketeer

Marja Dijkstra werkt sinds 2007 als B2B-marketeer bij Abiant. Zij schrijft onder andere artikelen voor abiant.nl en voor onze bedrijfsmagazines De Abianter en De Abianter Agro.

Lees onze blogartikelen

Mentale gezondheid op de werkvloer: Taboe of toch niet?

Algemeen

Mentale gezondheid op de werkvloer: Taboe of toch niet?

Mentale gezondheid. Voor de één is het een onderwerp waar liever niet over wordt gepraat, terwijl het voor de ander helaas dagelijkse kost is. Hoe je er ook over denkt, één ding is zeker: anno 2024 kunnen we er niet meer omheen. Het is tijd om het taboe te doorbreken, vooral op de werkvloer.
Lees meer
Flexibilisering arbeidsmarkt: wat betekent dit voor jouw bedrijf?

Wet- en regelgeving

Flexibilisering arbeidsmarkt: wat betekent dit voor jouw bedrijf?

De flexibilisering van de arbeidsmarkt groeit nog steeds. Of dit een goede ontwikkeling is, daar zijn de meningen over verdeeld. Maar wat betekent de toenemende flexibilisering nu concreet voor jouw bedrijf? En hoe ga je daarmee om in je personeelsbeleid? Een flexibele arbeidsmarkt biedt namelijk kansen maar ook uitdagingen.
Lees meer
Hoe maak je een goede eerste indruk?

Sollicitatietips

Hoe maak je een goede eerste indruk?

Je kunt maar één keer een eerste indruk maken. Je gesprekspartner vormt in de eerste paar minuten van het gesprek al een beeld van je. In de loop van het gesprek is het moeilijk om je gesprekspartner op andere gedachten te brengen. Een goede reden dus om te werken aan een goede eerste indruk.
Lees meer
Wat te doen als je niet aan alle functie-eisen voldoet? Maar wel die baan wil!

Sollicitatietips

Wat te doen als je niet aan alle functie-eisen voldoet? Maar wel die baan wil!

Ken jij het ook? Je ziet de perfecte baan voorbijkomen, maar helaas voldoe je niet volledig aan het gestelde eisenprofiel, terwijl de functieomschrijving wel al jouw wensen afvinkt. Toch besluit je niet te solliciteren en dat is zonde! Een werkgever zoekt namelijk niet altijd een kandidaat die 100 procent aan alle eisen voldoet. Wij leggen je aan de hand van 5 tips uit hoe je toch die baan weet te bemachtigen. Ook wanneer je niet aan alle functie-eisen voldoet.
Lees meer
Wat is de gebruikelijke sollicitatieprocedure?

Sollicitatietips

Wat is de gebruikelijke sollicitatieprocedure?

Je hebt gesolliciteerd op een functie en bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Super! Maar nu? Wat kun je verwachten en hoe verloopt de procedure? Om je hierbij op weg te helpen, bespreken we in deze blog de gebruikelijke sollicitatieprocedure.
Lees meer
Duurzame inzetbaarheid: hoe houd je medewerkers gemotiveerd met generatiemanagement

Algemeen

Duurzame inzetbaarheid: hoe houd je medewerkers gemotiveerd met generatiemanagement

Duurzame inzetbaarheid van medewerkers wordt steeds belangrijker. Met het oog op de huidige personeelstekorten wil je mensen zo lang mogelijk optimaal kunnen inzetten. Dat betekent dat je medewerkers competent, fit en bovenal gemotiveerd moet houden. Maar hoe doe je dat voor een beroepsbevolking die maar liefst vijf verschillende generaties telt, ieder met hun eigen talenten, beperkingen, drijfveren en verwachtingen?
Lees meer