Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

  • Algemeen
  • Do's en don'ts op de werkvloer

Do's en don'ts op de werkvloer

  • 9 februari 2021
  • Algemeen
  • Ingrid Buwalda

De meeste mensen hebben collega’s waarmee ze moeten samenwerken. Het is natuurlijk fijn als je goed kan samenwerken, maar ook plezier met elkaar kan hebben. Naast vakkennis en vaardigheden werkt een positieve instelling goed voor de omgang met collega’s en voor jezelf. Gedraag je zoals je wilt dat anderen zich tegenover jou gedragen. Ga respectvol met elkaar om, luister, toon begrip en flexibiliteit, aanvaard feedback op een volwassen manier en blijf vriendelijk en professioneel. Eén van de 'do's' is een eenvoudige maar goede tip: glimlach.

Do's en don'ts op de werkvloer

Do’s: wat maakt jou een prettige collega?

  1. Respect
    Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar het is wel de basis van collegiaal zijn. Benader elkaar met aandacht en vriendelijkheid. Maak af en toe een praatje, groet elkaar en bedank je collega’s wanneer ze jou hebben geholpen. Behandel al je collega’s op dezelfde manier: van je collega op de kantoor tot directeur, iedereen verdient evenveel respect.

  2. Werk afmaken
    Het is belangrijk dat je je werk afmaakt. Ben je bijna vrij en moet je nog even snel wat afmaken, doe dat vooral, wees dan niet te beroerd om wat langer te blijven. Je laat een goede indruk achter en collega’s waarderen het als je je werk afmaakt.

  3. Help anderen
    Iedereen vraagt weleens om hulp om een probleem op te lossen in zijn werk. Misschien vind je het niet altijd leuk of heb je weinig tijd om iemand te helpen, maar als het kan doe het dan. Je werkt samen aan iets en je probeert je collega’s te helpen waar nodig. Als je collega’s graag helpt, willen ze jou ook helpen en hierdoor krijg je een prettige werksfeer.

  4. Toon belangstelling
    Wees oprecht geïnteresseerd in het leven van je collega’s. Hierdoor leer je elkaar beter kennen en kunnen er leuke gesprekken ontstaan. Daarnaast zal het samenwerken veel beter gaan, omdat je elkaar beter begrijpt. Samenwerken met een bekende gaat beter dan samenwerken met iemand die je niet kent.

  5. Wees open
    Als er een conflict is op de werkvloer of er zit je iets dwars, praat erover en los het op. Kaart het item aan, als je erover zwijgt, maak je het probleem alleen maar groter. Probeer jezelf rustig en direct uit te drukken. Ook invullen voor een ander gebeurt te gauw, we gaan er vaak vanuit dat we weten wat goed is voor een ander. Check het door te vragen en laat aannames achterwege.

  6. Feedback
    Hoe beter de relatie met collega’s, hoe beter je dingen met ze kunt bespreken. Ook als het gaat om het geven van feedback. Dus moet je iets van het hart? Maak het bespreekbaar. Houd je feedback concreet en praktisch, zodat je collega er ook iets mee kan. Dat kan best moeilijk zijn, maar uiteindelijk draagt het wel bij aan een betere sfeer. Hier staat natuurlijk wel tegenover dat je ook zelf openstaat voor feedback.

Don'ts: welke zaken leiden tot irritatie en kun je beter achterwege laten

Naast dat het te koud of te warm is op de werkvloer of er zijn vervelende geluiden, zijn het vooral de mensen met wie we samenwerken die ons soms op de zenuwen werken. Als jij je ook weleens aan onderstaande zaken schuldig maakt op de werkvloer, bedenk dan dat collega’s zich vaak aan hetzelfde storen als jij doet. Laat ze achterwege.

  • Telefoongebruik voor privézaken; appen, bellen, social media checken
  • Roddelen over en/of zeuren tegen collega’s
  • Te laat komen of te vroeg weggaan
  • Ongepaste kleding; te casual of te uitdagend
  • Gebrek aan goede manieren en taalgebruik; schelden, seksistisch, racistisch

Over de auteur

Ingrid Buwalda

Pr & communicatiemedewerker

Ingrid was van 2006 tot en met 2021 werkzaam voor Abiant. Zij schreef onder andere artikelen voor abiant.nl en ons bedrijfsmagazines De Abianter en De Abianter Agro.

Lees onze blogartikelen

Krapte op de arbeidsmarkt

Algemeen

Krapte op de arbeidsmarkt

In allerlei sectoren zitten werkgevers en ondernemers inmiddels te springen om medewerkers. Waar zijn alle werkenden gebleven? Hoe kom je aan nieuwe medewerkers? En hoe gaan we in de komende periode om met deze toenemende krapte op de arbeidsmarkt?
Lees meer
De bedrijfsverzorgers: de helden van Abiant

Algemeen

De bedrijfsverzorgers: de helden van Abiant

De bedrijfsverzorgers van Abiant zijn onze helden. Zij zorgen ervoor dat alles op de boerderij door kan gaan als het even tegenzit. Ook voor een junior is het interessant, zij kunnen veel ervaring opdoen voordat ze in het familiebedrijf stappen.
Lees meer
Stress op de werkvloer

Algemeen

Stress op de werkvloer

Veel medewerkers hebben last van stress door het werk, of zelfs van overspannenheid of een burn-out. Stress dat ontstaat door werk is dus niet alleen vervelend, maar het kan er ook voor zorgen dat je thuis komt te zitten.
Lees meer

Sollicitatietips

Een baan vinden na je studie? Zo doe je dat!

Een baan vinden na je studie is niet altijd even makkelijk. Vaak vragen bedrijven om een aantal jaar relevante werkervaring, terwijl je die niet hebt. Daarnaast zijn er na het afstuderen niet altijd vacatures die passen bij je diploma, waardoor het zoeken naar een baan alleen maar moeilijker wordt. Studenten blijven na hun studie zelfs een tijd werkloos of blijven eerst bij hun bijbaan aan het werk.
Lees meer
7 tips voor een pakkende motivatiebrief

Sollicitatietips

7 tips voor een pakkende motivatiebrief

Ben je een vacature tegengekomen waar je enthousiast van wordt? Dan wil je natuurlijk dat de potentiële werkgever net zo enthousiast wordt over jou, als jij over de vacature. Een pakkende motivatiebrief is daarbij erg belangrijk. Met deze tips zorg je ervoor dat je een motivatiebrief schrijft die enthousiasmeert, pakkend is en waardoor jij wordt uitgenodigd op een gesprek.
Lees meer
Infographic: Groep werkenden Abiant Uitzendgroep

Algemeen

Infographic: Groep werkenden Abiant Uitzendgroep

Ontdek de trends en demografische kenmerken van de werkenden bij Abiant in 2023. Deze infographic biedt inzicht in de gemiddelde leeftijd, woonplaats, werktijden, opleidingsniveau, brancheverdeling, genderverdeling en contractfase van de kandidaten. Leer meer over de diverse groep werkenden die Abiant in 2023 vertegenwoordigde.
Lees meer