Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

  • Algemeen
  • De bedrijfsverzorgers: de helden van Abiant

De bedrijfsverzorgers: de helden van Abiant

  • 29 augustus 2024
  • Algemeen
  • Linda van 't Land

De bedrijfsverzorgers van Abiant zijn onze helden. Zij zorgen ervoor dat alles op de boerderij door kan gaan als het even tegenzit. Ook voor een junior is het interessant, zij kunnen veel ervaring opdoen voordat ze in het familiebedrijf stappen.

De bedrijfsverzorgers: de helden van Abiant

Een agrarisch bedrijf kent geen vakantieperiodes. En eigenlijk zelfs geen vrije dagen. Het werk gaat altijd door. De koeien moeten worden gemolken, de varkens moeten worden gevoerd, de gewassen moeten van het land. Plotselinge uitval van arbeidskrachten kan dus voor grote problemen zorgen. Maar helaas hebben we dat niet altijd zelf in de hand. Een ernstige ziekte, een plotselinge aandoening of een sterfgeval in het bedrijf kunnen onverwacht zorgen voor maandenlange uitval of problemen. En daar biedt Abiant de helpende hand. 

In dit artikel legt Manager Agro Hanno Spanninga uit wat een bedrijfsverzorger zoal doet. 

Opvolging bedrijfsverzorgers

Abiant heeft momenteel een kleine dertig bedrijfsverzorgers in dienst. In 2023 hebben zij tijdens 118 projecten 31.700 uur hulp verleend. “Soms wordt de hulp heel plotseling verleend, bijvoorbeeld na een ziekenhuisopname of een herseninfarct”, aldus Spanninga. “En soms is de hulp heel kort: we melken bijvoorbeeld een keer de koeien wanneer iemand naar een belangrijke afspraak met een arts moet.” 


Inzet bedrijfsverzorging in 2023

Het moge duidelijk zijn: de bedrijfsverzorgers zijn van onschatbare waarde voor de leden en Abiant. “Zorgelijk is het daarom dat we een chronisch tekort aan deze helden hebben”, deelt Spanninga. “De gemiddelde leeftijd van de bedrijfsverzorgers neemt toe en we zien dat zij dikwijls op hogere leeftijd ander werk zoeken, dat fysiek minder zwaar is of dat zich bijvoorbeeld op één vast adres afspeelt. Jongeren lijken het werk niet graag meer op te pakken, terwijl het ongelooflijk leerzaam kan zijn om een tijdje op andere bedrijven mee te draaien. Doe het eens vijf jaar voordat je in het familiebedrijf stapt! Je neemt een schat aan ervaring mee naar huis.”

Reductieregelingen

Het garanderen van continuïteit van het bedrijf bij ziekte en arbeidsongeschiktheid van de leden is een belangrijke doelstelling van de coöperatie. Leden kunnen voor zichzelf én voor hun fulltime medewerker(s) tegen een gereduceerd tarief maximaal 104 weken hulp krijgen via de reductieregeling. “Wij zorgen dat er iemand bij je komt die je helpt en die ervoor zorgt dat het werk gedaan wordt”, aldus de Manager Agro. “Hoe ernstig de situatie ook is en op welk moment het ook gebeurt. Onze bedrijfsverzorgers staan bij ziekte en arbeidsongeschiktheid tot maximaal 104 weken voor alle leden klaar. Bij chronische aandoeningen moet je uiteindelijk zelf voor opvolging of vervanging zorgen, maar natuurlijk denken we daarin met onze leden mee.”

Als ondernemer kun je zelf deelnemen in de reductieregeling. Ook kun je een of meer medewerkers aanmelden. Vervolgens kies je de reductie die je wilt ontvangen op het tarief van een bedrijfsverzorger: 80%, 60% of 40%. Om deel te nemen in de regeling betaal je een jaarbijdrage. Jonge boeren tot 35 jaar krijgen op deze jaarbijdrage zelf ook nog een flinke korting.

 “Onze meest uitgebreide regeling voor een ondernemer kost nu zo’n 2.900 euro per jaar”, laat Spanninga zien. “Maar daarmee kun je tot wel 156.000 euro  besparen wanneer er iets gebeurt in het bedrijf. Onze accountmanager heeft een rekentool om het voordeel samen met de ondernemer uit te rekenen. Bovendien hebben we mooie aanvullende regelingen: bijvoorbeeld hulp wanneer er sprake is van adoptie, problemen bij een zwangerschap of de bevalling of bij ziekte of overlijden van eerstegraads familieleden.” 

In het bedrijfsreglement van Abiant zijn alle voorwaarden na te lezen.

Over de auteur

Linda van 't Land

Tekstschrijver

Linda van 't Land schrijft regelmatig artikelen voor Abiant.

Lees onze blogartikelen

Krapte op de arbeidsmarkt

Algemeen

Krapte op de arbeidsmarkt

In allerlei sectoren zitten werkgevers en ondernemers inmiddels te springen om medewerkers. Waar zijn alle werkenden gebleven? Hoe kom je aan nieuwe medewerkers? En hoe gaan we in de komende periode om met deze toenemende krapte op de arbeidsmarkt?
Lees meer
De bedrijfsverzorgers: de helden van Abiant

Algemeen

De bedrijfsverzorgers: de helden van Abiant

De bedrijfsverzorgers van Abiant zijn onze helden. Zij zorgen ervoor dat alles op de boerderij door kan gaan als het even tegenzit. Ook voor een junior is het interessant, zij kunnen veel ervaring opdoen voordat ze in het familiebedrijf stappen.
Lees meer
Stress op de werkvloer

Algemeen

Stress op de werkvloer

Veel medewerkers hebben last van stress door het werk, of zelfs van overspannenheid of een burn-out. Stress dat ontstaat door werk is dus niet alleen vervelend, maar het kan er ook voor zorgen dat je thuis komt te zitten.
Lees meer

Sollicitatietips

Een baan vinden na je studie? Zo doe je dat!

Een baan vinden na je studie is niet altijd even makkelijk. Vaak vragen bedrijven om een aantal jaar relevante werkervaring, terwijl je die niet hebt. Daarnaast zijn er na het afstuderen niet altijd vacatures die passen bij je diploma, waardoor het zoeken naar een baan alleen maar moeilijker wordt. Studenten blijven na hun studie zelfs een tijd werkloos of blijven eerst bij hun bijbaan aan het werk.
Lees meer
7 tips voor een pakkende motivatiebrief

Sollicitatietips

7 tips voor een pakkende motivatiebrief

Ben je een vacature tegengekomen waar je enthousiast van wordt? Dan wil je natuurlijk dat de potentiële werkgever net zo enthousiast wordt over jou, als jij over de vacature. Een pakkende motivatiebrief is daarbij erg belangrijk. Met deze tips zorg je ervoor dat je een motivatiebrief schrijft die enthousiasmeert, pakkend is en waardoor jij wordt uitgenodigd op een gesprek.
Lees meer
Infographic: Groep werkenden Abiant Uitzendgroep

Algemeen

Infographic: Groep werkenden Abiant Uitzendgroep

Ontdek de trends en demografische kenmerken van de werkenden bij Abiant in 2023. Deze infographic biedt inzicht in de gemiddelde leeftijd, woonplaats, werktijden, opleidingsniveau, brancheverdeling, genderverdeling en contractfase van de kandidaten. Leer meer over de diverse groep werkenden die Abiant in 2023 vertegenwoordigde.
Lees meer