Werkgevers passen steeds vaker functie-eisen en lonen aan
Door de krapte op de arbeidsmarkt passen steeds meer bedrijven bij moeilijk vervulbare vacatures de arbeidsvoorwaarden en functie-eisen aan. Zo blijkt uit onderzoek van het UWV onder ruim 4.500 werkgevers. In 2022 was 58% van de ontstane vacatures moeilijk vervulbaar. Volgens werkgevers zijn vacatures vooral moeilijk vervulbaar omdat er te weinig sollicitanten reageren. Om vacatures toch vervuld te krijgen, paste 39% van de werkgevers de arbeidsvoorwaarden aan. Daarbij werd niet alleen gekeken naar het salaris, maar ook naar flexibele uren en thuiswerken. Ook de functieeisen worden vaker aangepast, bijvoorbeeld het aantal jaren werkervaring of de eis van specifieke opleidingen. In 2022 paste bijna een derde (32%) van de werkgevers met moeilijk vervulbare vacatures de functie-eisen aan. Verder blijkt uit het onderzoek dat een ruime meerderheid van de werkgevers vacatures langer open laten staan en andere wervingskanalen inzetten. Bijna de helft van de werkgevers met moeilijk vervulbare vacatures kiest ervoor om iemand aan te nemen die niet helemaal aan de functie-eisen voldoet en deze zelf op te leiden.
Arbeidsmarkt in 4e kwartaal 2022 weer krapper geworden
In het vierde kwartaal van 2022 is de arbeidsmarkt weer iets krapper geworden. Dit blijkt uit de nieuwste arbeidsmarktcijfers van het CBS. Tegenover elke 100 werklozen stonden 123 vacatures. In kwartaal vier van 2022 waren er 13.000 werklozen minder dan een kwartaal
eerder. Ook groeide het aantal banen met 85.000. Tevens steeg het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie. In het vierde kwartaal van 2022 waren er 2,7 miljoen werknemers met een flexibele arbeidsrelatie. Het aantal openstaande vacatures liep echter wel terug,
maar minder hard dan in het derde kwartaal. Eind december stonden er 442.000 vacatures open. De meeste vacatures stonden open in de handel, de zakelijke dienstverlening en de zorg.
ABU-leden hebben ingestemd met nieuwe CAO voor Uitzendkrachten
In de Algemene ledenvergadering van 11 januari 2023 hebben de leden van de ABU, waaronder Abiant, ingestemd met de gemaakte cao-afspraken. In december was er al een onderhandelingsresultaat bereikt door de ABU, NBBU en de vakbonden FNV, CNV en De Unie. Als ook de leden van de overige cao-partijen akkoord gaan, is er een nieuwe CAO voor Uitzendkrachten met een looptijd van 2 januari 2023 tot 1 januari 2024. In de nieuwe cao worden verdere stappen gezet om te komen tot gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden voor uitzendkrachten door een uitbreiding van de inlenersbeloning. Zo krijgt de uitzendkracht
met ingang van 1 juli 2023 onder meer recht op alle toeslagen en kostenvergoedingen en kan relevante werkervaring beter verzilverd worden.
Meeste ongevallen met verzuim bij transport- en logistieke beroepen
In 2021 hadden 196.000 werknemers tussen de 15 tot 75 jaar een ongeval tijdens het werk. Bij 100.000 van deze werknemers leidde dit tot één of meerdere dagen verzuim. In transport- en logistieke beroepen, zoals vrachtwagenchauffeurs en bedieners van mobiele machines, was het percentage (2,8%) werknemers met een arbeidsongeval met minstens een dag verzuim relatief het hoogst. Ook bij werknemers met een technisch (2,5%) of agrarisch beroep (2,2%) was dit percentage hoog. Bij de technische beroepen ging het onder andere om timmerlieden en productiemachinebedieners. Het gemiddelde percentage voor alle werknemers lag op 1,3%.
Bijna één op vijf werknemers die in 2021 minstens een dag verzuimden als gevolg van een arbeidsongeval, noemde psychische overbelasting als belangrijkste oorzaak. Daarnaast werden ook relatief vaak uitglijden, struikelen of een andere val (15%) en fysieke overbelasting (14%), genoemd als oorzaak van een ongeval met verzuim.