De afgelopen tien jaar waren er landelijk 133 dodelijke ongevallen in de agrarische en groene sectoren. De meeste ongevallen gebeuren met (rijdende) machines, vallende voorwerpen, dieren en mestgassen. Dodelijke ongevallen zijn slechts het topje van de ijsberg. Veel vaker is er sprake van minder ernstige ongevallen of situaties waarbij het net goed afliep.
In 2022 heeft Stigas vijf dodelijke bedrijfsongevallen geregistreerd in de agrarische en groene sectoren. Dit is het laagste aantal sinds het begin van de registratie in 1979. Maar uiteraard zijn dit er nog steeds vijf teveel. Het is zeker geen reden voor de sector om tevreden achterover te leunen. Want in 2021 werden nog tien dodelijke ongevallen geregistreerd. De dalende cijfers geven wel aan dat de extra aandacht voor veiligheid de afgelopen jaren zijn vruchten afwerpt en dat de ambitie om te streven naar nul dodelijke ongevallen haalbaar moet zijn.
De cijfers van Abiant
Bij Abiant zijn er gelukkig geen dodelijke ongevallen geweest. Wel zijn er ondanks preventief werken een aantal bedrijfsongevallen geweest. In 2022 acht en in de eerste helft van 2023 twee bedrijfsongevallen in de agrarische sector. De oorzaken op een rijtje:
- 3 ongevallen tijdens het gebruik van trekkers en aanhangers
- 4 ongevallen door toedoen van vee, o.a. beknelling
- 1 ongeval door uitglijden op voerpad
- 1 ongeval door omvallen tractorband
- 1 ongeval door val van klauwbekapbox
Ongevallen op eigen bedrijf
Heb jij wel eens een bedrijfsongeval meegemaakt? Of ging het bijna mis? En wil je dit in het vervolg voorkomen? Start dan met het registreren van ongevallen. Dit kan onder andere via stigas.nl. Goed om te weten: bedrijven zijn volgens de Arbowet verplicht een lijst bij te houden van de gemelde arbeidsongevallen en van arbeidsongevallen die hebben geleid tot verzuim vanaf drie dagen als onderdeel van de RI&E (Arbowet Artikel 9). Vindt er een arbeidsongeval plaats met iemand die onder jouw gezag werkt (hieronder vallen o.a. ook uitzendkrachten en zzp’ers)? Meld het dan bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. Dit moet direct in geval van een ongeval met dodelijke afloop, ziekenhuisopname of blijvend letsel. Bel 0800 51 51 of ga naar portaal.nlarbeidsinspectie.nl/ongeval.