Oorzaken stalbranden
Niet van alle branden is de oorzaak van een brand te achterhalen. Dit kan komen door de verwoestende werking van een brand, maar ook doordat er vanwege vrijgekomen asbest geen onderzoek gedaan kan worden naar de oorzaak van de brand.
Veelvoorkomende oorzaken van stalbranden zijn:
- Elektrische installaties (kortsluiting bijvoorbeeld door ongedierte, verouderde apparatuur)
- Broei in hooi of stro
- Ongelukken met machines
- Brandstichting
5 preventiemaatregelen om stalbrand te voorkomen
1. Zorg voor een schone stal en schoon terrein.
Zijn er werkzaamheden waarbij vuur of vonken vrijkomen? Zorg dan dat je werkt in een opgeruimde stal en voer indien mogelijk de werkzaamheden buiten uit. Verwijder brandbare materialen, scherm je werkplek af en dek mestroosters af. Houd blusmiddelen bij de hand.
2. Bestrijd ongedierte.
Ongedierte, zoals ratten en muizen, kunnen door het knagen aan kabels kortsluiting veroorzaken. Stel daarom een plan op om ongedierte te bestrijden en stap daarna over op ongediertebeheersing. De bestrijdingstechnicus van Abiant kan hierbij helpen.
3. Controleer technische installaties en gereedschappen.
Laat technische installaties en zonnepanelen altijd installeren door erkende installateurs. Het is belangrijk om installaties iedere 3 tot 5 jaar te laten keuren. Daarnaast verplicht de Arbowet je om jaarlijks elektrische hulpmiddelen, zoals verlengsnoeren, haspels en boormachines, te laten keuren, dit kan via Abiant. Rol kabelhaspels ook altijd volledig uit tijdens het gebruik om oververhitting van de kabel te voorkomen.
4. Voorkom broei.
Wees alert op broei in hooi, mest, houtsnippers en pelletkorrels. Broei is te herkennen aan de chemische geur van onder andere zwavel.
5. Zet trekkers en werktuigen niet in de stal.
Parkeer machines niet in de buurt van de stal of vlakbij brandbare materialen en opslag. Plaats daarnaast een massaschakelaar in trekkers om kortsluiting te voorkomen.
Wat te doen wanneer er brand is?
Gemiddeld heb je tijdens een brand drie minuten om jezelf in veiligheid te brengen, maar de brandweer is er vaak pas na acht minuten. De eerste minuten ben je dan ook op jezelf aangewezen.
- Blijf kalm.
- Denk aan je eigen veiligheid, blijf uit de rook en adem die niet in. Rook is namelijk giftig.
- Zorg dat iedereen op het erf zich naar een veilige plek begeeft.
- Bel 112 en geef je naam en volledige adres door. Meld eventuele bijzonderheden.
- Vang de brandweer op en geef ze informatie over naastliggende stallen en eventuele gevaren.