Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

  • Agro
  • Klauwverzorging Duitsland

Klauwverzorging Duitsland

  • 24 mei 2022
  • Agro
  • Sanne Heitkamp

Al sinds Abianter heugenis zijn de klauwverzorgers van het Rundveepedicurecentrum niet alleen in Noord-Nederland, maar ook in Noord-Duitsland werkzaam bij klanten en leden. In Duitsland gebeurde dit onder de in 2008 opgerichte Duitse tak van Abiant Agro: Abiant Agrar. Dit liep een aantal jaar goed, maar in 2020 is de beslissing genomen de planning en aanwas van nieuwe klauwverzorgers volledig vanuit Nederland te regelen. De volgende logistiek logische stap volgde afgelopen 1 april jl.: ook de facturatie volledig vanuit Nederland bewerkstelligen. Met deze laatste stap is er een sterk gewortelde bedrijfsvoering tot stand gekomen, met een groot werkgebied en bakken aan ervaring. Maar waar bestaat die bedrijfsvoering nou eigenlijk uit?

Klauwverzorging Duitsland

De dienstverlening van het Rundveepedicurecentrum

Gezonde klauwen zijn de basis voor een gezonde veestapel. Vanuit dit principe opereert het RPC in Noord-Nederland en Noord-Duitsland, waar ze bekend staan als specialist in het vak. Onze klauwverzorgers zijn stuk voor stuk gediplomeerd en gecertificeerd, en worden regelmatig bijgeschoold. Tel daar de jarenlange ervaring bij op en je hebt de zekerheid dat onze mannen altijd de juiste behandelmethoden beheersen en inzetten.

Deze behandelmethoden zijn grofweg onder te verdelen in drie soorten: strategische behandeling, koppelbehandeling en spoedbehandeling. Hierbij worden met strategische behandelingen periodieke behandelingen met preventieve insteek bedoelt, waarbij niet de hele veestapel in één keer wordt bekapt, maar er op basis van selectiecriteria kleinere groepen per keer aan de beurt komen. Bij een koppelbehandeling daarentegen, wordt de hele veestapel in één dag behandelt, waarbij afhankelijk van de grootte van die veestapel ook meerdere klauwverzorgers tegelijk aan het werk zijn. Tot slot verzorgen onze mannen ook spoedbehandelingen; de behandelingen met een curatieve insteek. Al met al een flinke puzzel aan planningen, maar wel een puzzel die keer op keer goed wordt gelegd. Zo is de planning en capaciteit zo goed op orde, dat er voor een spoedbehandeling ook echt spoed kan worden gemaakt; wanneer een boer voor 10:00 belt, wordt zijn koe nog dezelfde dag bekapt.

Wie denkt dat de service van het RPC bij afronding van de behandeling stopt, heeft het mis. Naast de fysieke werkzaamheden bestaat de klauwverzorging namelijk ook uit digitale registratie. Via het platform Digiklauw worden de bevindingen per koe geregistreerd. Hierdoor heeft de boer te allen tijde inzicht in de situatie op zijn bedrijf, waardoor hij voor optimaal klauwmanagement kan zorgen. Met een overzichtelijke registratie van de gezondheid van de veestapel kan hij immers onderbouwde beslissingen nemen over bijvoorbeeld stalinrichting, voeding of fokkerij.

De klauwverzorgers aan het werk

Vanuit de vestiging in Bedum worden de veertien klauwverzorgers, zowel fulltimers als parttimers, op pad gestuurd naar de klanten en leden. Het RPC zorgt ervoor dat zij altijd met modern en hygiënisch onderhouden behandelboxen en gereedschappen de werkdag kunnen starten, zodat de klant niet wordt verplicht tot de aanschaf van materialen en het vee zo weinig mogelijk ongemak ervaart.

Veel van onze klauwverzorgers zijn opgegroeid op een (melk)veebedrijf, of hebben er gewerkt. Hoe dan ook zijn het allemaal echte koeienliefhebbers, en fysiek sterke mannen. Dit is ook nodig, want hoewel de boer zelf altijd aanwezig is om een helpende hand te bieden, is klauwbekappen een fysiek zware activiteit. De box waar de koeien in moeten, moet samen met een aantal hekken de stal in gebracht worden, de koeien moeten de box in worden gedreven en daarna volgen de repeterende handelingen van het snijden en flexen van de klauwen.

Cijfers en toekomstplannen

Al die klauwverzorgers die iedere op pad gaan, hoeveel koeien bekappen die nou eigenlijk in totaal? Nou, heel wat. In 2021 heeft het RPC in totaal 16.500 uur aan klauwverzorging gedaan, waarvan 4.500 uur in Duitsland. Een klauwverzorger verzorgt ongeveer acht koeien per uur, wat over een hele werkdag neerkomt op ongeveer zeventig koeien. Over het hele jaar 2021 zijn er dus zo'n 135.000 koeien bekapt door onze klauwverzorgers!

Dit zijn natuurlijk al mooie cijfers, maar de bedoeling is om dit nog verder op te schroeven. Zo is het plan om in de nabije toekomst nog een aantal klauwverzorgers aan het team toe te voegen, en zien we mooie kansen om verschillende mogelijkheden voor scholing en aansturing breder in te zetten. Nog genoeg opties dus om in Nederland én Duitsland het RPC nóg beter op de kaart te zetten!

Over de auteur

Sanne Heitkamp

Contentmarketeer

Sanne Heitkamp werkte van 2022 tot en met 2024 als contentmarketeer bij Abiant. Zij schreef onder andere artikelen voor abiant.nl en voor onze bedrijfsmagazines De Abianter en De Abianter Agro.

Lees onze nieuwsartikelen

Abiant Rundveepedicurecentrum start met mobiliteitsscore voor melkveehouders

Agro

Abiant Rundveepedicurecentrum start met mobiliteitsscore voor melkveehouders

Vanaf 1 april is binnen ‘Beter Voor’ de mobiliteitsscore een verplicht onderdeel voor melkveehouders. Leveranciers van deze melkstroom moeten dan hun melkgevende koeien twee keer per twaalf maanden door een erkende scoorder laten beoordelen op mobiliteit.
Lees meer
Praktijkgerichte scholing melkrobots voor bedrijfsverzorgers

Agro

Praktijkgerichte scholing melkrobots voor bedrijfsverzorgers

Om onze bedrijfsverzorgers in de melkveehouderij breder inzetbaar te maken, starten we in 2025 met praktijkgerichte scholing, onder meer over het werken met melkrobots. Door deze scholing kunnen zij op meer agrarische bedrijven aan de slag, vooral wanneer een melkveehouder tijdelijk zijn werk niet kan uitvoeren.
Lees meer
Aardappelselecteurs gezocht voor de periode juni tot begin augustus

Agro

Aardappelselecteurs gezocht voor de periode juni tot begin augustus

Wij zoeken gedreven aardappelselecteurs voor de periode juni tot begin augustus in de provincie Groningen om op aardappelpercelen zieke planten te herkennen en te verwijderen. Dit is belangrijk werk om de kwaliteit van de gewassen optimaal te houden.
Lees meer
Hygiëne protocol Rundveepedicurecentrum ter voorkoming van dierziekten

Agro

Hygiëne protocol Rundveepedicurecentrum ter voorkoming van dierziekten

Het Abiant Rundveepedicurecentrum (RPC) hanteert een strikt hygiëneprotocol om de verspreiding van dierziekten bij agrarische bedrijven te voorkomen. Dit protocol bevat maatregelen voor zowel onze rundveepedicures als de materialen, middelen en klauwverzorgingsboxen die zij gebruiken.
Lees meer
Abiant organiseert op 4 februari Agro Ledenevent

Agro

Abiant organiseert op 4 februari Agro Ledenevent

Noteer dinsdag 4 februari alvast in je agenda! Op deze ochtend organiseren wij samen met AB Vakwerk een inspirerend evenement exclusief voor onze coöperatieleden.
Lees meer
Abiant hygiëneprotocol mond-en klauwzeer

Agro

Abiant hygiëneprotocol mond-en klauwzeer

Recent is in Duitsland mond- en klauwzeer (MKZ) vastgesteld op een veebedrijf. Hoewel er momenteel geen meldingen zijn van MKZ in Nederland, vinden wij het als Abiant belangrijk om onze dienstverlening zo goed en veilig mogelijk voort te zetten.
Lees meer