‘De club bezorgt mij een goed gevoel’
Aike Maarsingh runt samen met zijn vrouw Henny Klement een akkerbouwbedrijf in het Groningse Spijk, gelegen tussen Delfzijl en de Eemshaven. Een gebied met lichte tot zwaardere kleigrond, waar Aike voornamelijk pootaardappelen, suikerbieten, uien en tarwe verbouwt. “We bewerken hier jaarlijks 112 hectare grond: een groot deel daarvan heb ik in eigendom, een ander deel is erf- of reguliere pacht.” De pootaardappelen van het bedrijf worden via teeltcontracten voornamelijk afgenomen door Agrico en handelshuis HZPC. De bieten gaan naar Cosun Beet Company, die er onder meer kristalsuiker en stroop van maakt. En de tarwe wordt opgekocht door Agrifirm, die de zachte tarwe van Groningse bodem voornamelijk in veevoeder verwerkt.
Afkomstig uit Drenthe
Aike en Henny wonen op de boerderij samen met hun twee kinderen Carolien en Martijn, een tweeling. “Ik kom oorspronkelijk uit Zuidoost-Drenthe en ben tot mijn tiende opgegroeid in Nieuw Buinen”, vertelt Aike. “Daar hebben we aanvankelijk ook ons boerenbedrijf gehad. Vanwege een bedrijfsverplaatsing in het kader van de herinrichting Veenkoloniën hebben we ons in 2013 hier in Groningen gevestigd op de Ubbenaheerd. Andere grond, andere mensen en andere gewassen. We zitten hier niet op de gemakkelijkste grond. Toen we hier begonnen, had ik nog geen enkele ervaring in de pootaardappelteelt. We hebben heel veel moeten leren, onder andere van de voorzitter van de ledenraad van Abiant. Maar het bevalt ons prima, we hebben onze draai gevonden. Mijn vrouw werkt twee dagen per week buiten de deur bij zorgaanbieder ‘Schouder aan Schouder’ en verzorgt daarnaast de administratie van ons bedrijf. Als het zo uitkomt, helpt ze ook met sorteren van de aardappelen of uien.”
Hulp van Abiant
Aike ziet zijn lidmaatschap van coöperatie Abiant als een soort vangnet. “Als ik een ongeluk krijg of ziek word en ik kan hier niet meer werken, weet ik zeker dat dankzij Abiant de bedrijfsvoering toch dóór gaat. De term ‘bedrijfsverzorging’ kun je wat mij betreft heel letterlijk nemen. Als mij iets ernstigs overkomt, is er altijd een vangnet. Ik weet dat er dan dankzij mijn deelname aan de reductieregeling een bedrijfsverzorger voor ons klaar staat. Dat geeft rust, in het bedrijf en ook richting mijn gezin.”
Binnen het bedrijf werkt ook Arjan de Weerd, afkomstig uit een dorp verderop. “Arjan is hier begonnen als stagiair. Omdat de boerderij groter werd, wilde ik hem eigenlijk wel graag houden. Helemaal alleen kun je het vaak niet. Daarom heeft Arjan zich bij Abiant aangemeld: zij lenen hem nu aan mij uit en de verloning loopt via Abiant. Dat vind ik ideaal. Ik moet iedere week een factuur betalen, maar ben flexibel met inhuren en draai niet op voor risico’s zoals arbeidsongeschiktheid of langdurige ziekte. De stap om iemand vast in dienst te nemen, voelt toch net wat groter.”
Ledenraad
Met ingang van 2024 is Aike ook lid geworden van de ledenraad van coöperatie Abiant. “Een aantal jaren geleden organiseerde Abiant hier in de regio de zogenaamde keukentafelgesprekken. Ik was daar ook bij en hield een goed gevoel over aan die bijeenkomsten: ik ervaar het als een fijne club mensen. Toen ik enkele jaren later de oproep zag dat er leden werden gezocht voor de ledenraad, besloot ik mijzelf aan te melden. Ik vind het waardevol om namens de leden van Abiant als klankbord voor het bestuur te fungeren.”
Nu vergadert Aike een aantal keren per jaar met de gehele ledenraad van 15 leden sterk. “Wij stellen de jaarrekening vast en beoordelen zaken die de leden aangaan. Over wettelijke onderwerpen zoals de cao hebben wij natuurlijk niet veel te zeggen; over de statuten kunnen we wel een duidelijke mening geven.” Het vraagt van Aike de nodige voorbereiding om de vergaderingen bij te wonen. “Ik ben er wel een paar uur per vergadering aan kwijt om alle stukken in een online portaal door te nemen. Het is toch net even iets anders dan een bestuursfunctie bij de tennisclub of de voetbalvereniging, wat je er misschien in de avonduurtjes wel even bij doet.” Omdat Aike zijn functie binnen de ledenraad ook als persoonlijke ontwikkeling ziet, heeft hij besloten komend jaar een cursus te volgen over het lezen en beoordelen van jaarrapporten. “Daar ben ik tot nu toe echt niet goed in. Ik hoop tips te krijgen, zodat ik beter weet waar ik op moet letten en hoe je het op de juiste manier kunt lezen.”
|
Aike legt in zijn functie als lid van de ledenraad zijn oor graag te luister bij andere leden, in het veld of tijdens bijeenkomsten. “Dan hoor ik nog weleens dat Abiant zo duur zou zijn. Maar Abiant kan niet van de wind leven en zij nemen veel risico’s voor jou als ondernemer weg. Dit soort ‘borrelpraat’ wil ik graag weerleggen, met cijfers en feiten.” Abiant werkt met een digitale rekentool, waarmee de accountmanagers regelmatig bij leden aanschuiven. “Met de rekentool kunnen zij eenvoudig voorrekenen wat het lidmaatschap kost én wat je als lid bespaart, door bijvoorbeeld de reductie op het tarief van een bedrijfsverzorger. Zo zie je in één oogopslag wat je lidmaatschap je oplevert in plaats van kost.” |
|