Arbeidsongevallen, beroepsziekten en andere gezondheidsschade door onveilig of ongezond werken vormen een ernstige bedreiging van de inzetbaarheid van medewerkers. In Nederland vinden jaarlijks duizenden ongelukken op de werkvloer plaats. Als gevolg daarvan overlijden ieder jaar zo’n zeventig mensen. Honderden mensen raken bovendien langdurig of zelfs blijvend arbeidsongeschikt. Het is daarom van groot belang om scherp te zijn op de veiligheid binnen je bedrijf. Daarbij is aandacht voor de risico’s zelf niet voldoende. Het gaat ook om de manier waarop medewerkers met die risico’s omgaan. Gedrag en bewustzijn van medewerkers spelen een belangrijke rol als het gaat om veiligheid op de werkvloer.
Mensen
Arbeidsongevallen op het boerenerf worden in veel gevallen veroorzaakt door vallen (van hoogte), uitglijden en beknellingen. Om de veiligheid te verbeteren, is het belangrijk een alerte houding onder medewerkers te stimuleren. Werknemers moeten beseffen dat veiligheidsregels en -procedures van belang zijn voor de veiligheid, maar geen garantie bieden. Het is de bedoeling dat ze zich steeds blijven afvragen of hun gedrag inderdaad veilig is. Medewerkers moeten daarnaast de vrijheid voelen om knelpunten te melden, zodat ongevallen voorkomen kunnen worden.
Abiant zorgt bij ziekte of arbeidsongeschiktheid, hoe acuut deze ook optreedt, voor directe vervanging. De koeien moeten immers worden gemolken en de gewassen moeten van het land. De professionele bedrijfsverzorgers van Abiant nemen u het werk uit handen. Zo krijgt u de tijd om te herstellen of orde op zaken te stellen. Ieder lid van Abiant kan – afhankelijk van de oorzaak - gedurende een periode van maximaal 104 weken of drie jaar gebruikmaken van deze diensten, waardoor de voortgang van het bedrijf niet in gevaar komt – hoe moeilijk de omstandigheden soms ook zijn. Bovendien krijgen de leden gedurende de hele periode aanzienlijke kortingen op het tarief van de bedrijfsverzorgers. Alle bedrijfsverzorgers van Abiant zijn in bezit van een BHV-certificaat. Wanneer er in hun aanwezigheid iets gebeurt in het bedrijf, kunnen zij adequaat reageren.
Dieren
We zien niets liever dan een weiland vol grazende koeien of een stal gevuld met gezonde dieren. Werken met dieren blijft echter altijd een risico. Jaarlijks vinden er honderden ongelukken met dieren plaats. Een boer, die wordt getrapt door een koe of een paard, kan hierdoor behoorlijk letsel oplopen. Ook een beet van een dier kan een risico vormen voor de gezondheid.
Dieren die niet gezond zijn of pijn voelen, zijn vaak onberekenbaar en reageren anders dan u wellicht bent gewend. Zorg er daarom voor dat uw dieren fit en gezond blijven. Abiant kan bijvoorbeeld helpen bij het scheren van vee. Omdat geschoren koeien hun warmte beter kwijt kunnen en minder zweten, zijn zij over het algemeen schoner en gezonder dan ongeschoren koeien. Ook hebben geschoren koeien minder last van huidparasieten. Abiant heeft professionele veescheerders in dienst, die u graag komen helpen. Ze dragen wegwerpoveralls, werken op hygiënische wijze en beschikken over de juiste materialen die ze na gebruik grondig reinigen.
Ook een goede klauwverzorging is belangrijk voor het welzijn én de productiviteit van melkvee. De klauwverzorgers van ons Rundveepedicurecentrum in Bedum helpen u graag met het behandelen van uw rundvee. Omdat wij het belangrijk vinden dat onze medewerkers goed op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen op het gebied van professionele klauwverzorging, volgen zij iedere twee jaar een bijscholingscursus. Tijdens hun werk beschikken onze klauwverzorgers over moderne behandelboxen en wordt er volgens een strikt hygiëneprotocol gewerkt om het overdragen van ziekten te voorkomen.
Materialen
Het is belangrijk dat materialen op een boerenerf goed worden onderhouden. Bovendien moeten ze op de juiste wijze worden gebruikt en dus van een handleiding zijn voorzien. Een belangrijk aandachtspunt, want jaarlijks komen er honderden voeten, tenen, handen of vingers onder zware machines terecht, ook op boerenerven. Tijdens werkzaamheden met machines met bewegende onderdelen verliezen jaarlijks zo’n 280 mensen delen van hun lichaam, vooral vingers of onderdelen daarvan. Beschermende kleding of handschoenen, de juiste informatievoorziening en bewustzijn van de medewerkers helpt om dit te voorkomen. Ook het werken met messen, scharen of maaimachines brengt gevaren met zich mee. Bij het gebruik van machines moet altijd vooraf worden gecontroleerd of de machine en de onderdelen in goede staat zijn, of de noodstop werkt en of bewegende en draaiende onderdelen van de machine zijn afgeschermd.
Verplichte jaarlijkse keuring
Abiant helpt boeren bij de vanuit de Arbowet verplichte jaarlijkse keuring van elektrische hulpmiddelen en klimmaterialen. Onder elektrische hulpmiddelen verstaan we een haakse slijper, een boormachine, een haspel of een verlengsnoer. Bij klimmaterialen kun je denken aan (rol)steigers en ladders van zowel hout als aluminium. Ook land-, tuin- en parkmachines zoals de grasmaaier, bosmaaier en (elektrische) heggenschaar moeten jaarlijks worden gekeurd. Wanneer materialen beschadigd zijn, repareren wij ze ter plekke. Na reparatie volgt dan alsnog een goedkeuring. Onze gecertificeerde keurders werken bij u op locatie of in onze werkplaats in Bedum, waar u uw spullen kunt komen brengen voor onderhoud. Na afloop van onze keuring ontvangt u per arbeidsmiddel een inspectielijst. Het bedrijf ontvangt een keuringscertificaat. De gegevens van de keuring kunt u ook digitaal ontvangen.
Ook ongedierte zoals ratten of muizen zorgt voor veel onrust en ongemak op een boerenerf. Abiant heeft meerdere ongediertebeheersers met licentie in dienst, die ondernemers op dit gebied volledig kunnen ontzorgen. Deze vakspecialisten hebben de juiste papieren en beschikken ook over de nodige ervaring om overlast van muizen en ratten te minimaliseren en beheersen. De medewerkers van Abiant bestrijden ongedierte volgens de methodiek van Integrated Pest Management (IPM), waarbij bestrijding met gif (rodenticiden) de laatste stap is in de aanpak van muizen en ratten. Wilt u meer weten over een eenmalige plaagdiercheck of een doorlopend abonnement? Neem dan contact met ons op.