Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

Opleiding: aankomend medewerker veehouderij

De opleiding aankomend medewerker veehouderij is geschikt voor iedereen met interesse in de melkveehouderij. Ook als je nog geen ervaring hebt in de melkveehouderij kun je starten met deze opleiding.

Opbouw van de opleiding
De opleiding is een combinatie van werken in de praktijk op een leerbedrijf (een veehouderij) en leren op school. Tijdens de opleiding leer je hoe je de dagelijkse werkzaamheden op je veehouderij onder begeleiding uitvoert. Zo leer je het werk op de veehouderij goed kennen.

Tijdens de theorielessen op school komen de volgende onderwerpen onder meer aan bod:
•    Jongveeopfok
•    Algemene diergezondheid
•    Transitieperiode en afkalven
•    Dierziekten
•    Hygiëne
•    Productie (MPR & voeding)

Tijdens je theorielessen krijg je ook praktijkopdrachten om bij je leerbedrijf uit te voeren.

Verwachtingen
Wat verwachten we van jou als deelnemer?
We verwachten enthousiasme en inzet om je werk goed uit te voeren en de praktijk- en theorieopleiding succesvol af te ronden. We verwachten dat je al je vragen stelt en beschikt over eigen vervoer om op locatie te komen. 

Wat kun je verwachten van de veehouder?
Van de veehouder vragen we, zeker in het begin van de opleiding, hulp en begeleiding tijdens het werk. Daarnaast geeft de veehouder jou feedback tijdens het werk. De veehouder is bij voorkeur lid van Coöperatie Abiant. 

Wat kun je verwachten van de praktijkbegeleider?
Jouw praktijkbegeleider van Abiant loopt meerdere keren met je mee tijdens het werk in de praktijk. Hij beschikt over de kennis om jouw opleiding te laten slagen en zal je voorzien van tips tijdens de praktijkopleiding. 

Toelatingseisen
Voor deze opleiding is geen vooropleiding nodig. De opleiding is bij uitstek voor jou geschikt als je geen of weinig ervaring in de veehouderij of agrarische sector hebt. Heb je al ervaring en daardoor een bepaald instroomniveau? Dan passen we de inhoud van de lessen aan op jouw instroomniveau.

Wanneer je nog geen enkele ervaring in de veehouderij of agrarische sector hebt, vragen we je om eerst je melkdiploma te halen via Abiant. Zo beschik je over een basis waarmee je jezelf tijdens de opleiding aankomend medewerker melkveehouderij verder kunt ontwikkelen. Meer informatie over de melkersopleiding vind je hier. Na het volgen van de melkersopleiding kun je verder met deze opleiding. 

Wanneer je je hebt aangemeld en aan de onderstaande eisen voldoet, dan nodigt Abiant je uit voor een intakegesprek. Daarin licht je jouw motivatie voor je studiekeuze toe. Voor toelating tot deze opleiding moet je minimaal 16 jaar zijn op 1 augustus. Abiant regelt vervolgens voor jou een werkgever (erkend leerbedrijf).

Voor je kunt instromen in de opleiding verwachten we wel het volgende van je:
•    Je loopt eerst een onbetaalde stage van 8 uur bij de veehouderij. In die uren leer je het bedrijf en de werkzaamheden kennen. Ook leert de veehouder jou kennen. Samen kunnen we dan beoordelen of dit werk en het bedrijf bij jou passen.
•    Daarna werk je 100 uur via Abiant als betaalde uitzendkracht bij deze veehouderij. Je gewerkte uren krijg je natuurlijk net zo betaald als iedere uitzendkracht. De boer krijgt van Abiant een scholingskorting op het uitzendtarief. Op deze manier ontdekken we samen of het werk en de opleiding voor jou geschikt is. Bij tevredenheid vanuit beide partijen kun je starten met de opleiding. 

Aantal deelnemers
Dit is een maatwerkopleiding. Daarom is er geen minimaal of maximaal aantal deelnemers. De theorieopleiding volg je bij Terra MBO in bestaande groepen studenten. Dat kan bijna op ieder moment tijdens het schooljaar.

Locatie en datum
Deze opleiding kun je in 2024 starten vanaf september. We bepalen in overleg met jou en het melkveebedrijf wanneer de opleiding precies start. De opleiding is een combinatie van ‘Leren & werken’:
•    Voor de praktijk zoeken we samen met jou naar een geschikte veehouderij bij je in de buurt. 
•    De theorielessen voor de opleiding volg je bij Terra MBO in Emmen. 

Tijdsduur
Deze opleiding is afhankelijk van je ervaring en bestaat uit:
•    10 dagen theorieles met praktijkopdrachten verdeeld over een periode van 10-20 weken. 
•    10-20 weken praktijkervaring, afhankelijk van de beschikbare werkzaamheden bij de boer.

Kosten
We schenken je de opleiding als je voldoet aan de onderstaande voorwaarden:
•    Je loopt 8 uur onbetaalde stage bij de veehouder.
•    Tijdens de opleiding werk je ook als betaalde uitzendkracht voor Abiant. 

Daarnaast geldt nog het volgende:
•    Tijdens de praktijkopleiding ontvangt je veehouder van Abiant een scholingskorting op je uitzendtarief. 
•    Jij krijgt tijdens de opleiding voor je werk in de praktijk als uitzendkracht van Abiant betaald. 

Dit betekent dat jouw opleiding gratis is en jij tijdens het volgen van de opleiding betaald wordt. 

Vergoeding
Abiant betaalt je volgens de cao productiegerichte dierhouderij. Je salaris is afhankelijk van je leeftijd. Ben je ouder dan 21 jaar? Dan ontvang je salaris op basis van ervaringsjaren. Ook ontvang je van ons een reiskostenvergoeding voor je woon-werkverkeer en bouw je vakantiegeld en vakantiedagen op. Ben je 18 jaar of ouder? Dan bouw je ook pensioen op.

•    Voor je stage van 8 uur ontvang je geen vergoeding.
•    Voor de 100 uur, die je werkt vóór je opleiding krijg je betaald als uitzendkracht. 
•    Voor de 100 uur, die je werkt tijdens je opleiding krijg je betaald als uitzendkracht. 

Lesmaterialen
De theorielessen en de praktijkopdrachten ontvang je op papier of digitaal, net wat jij prettiger vindt. Daarnaast ontvang je bij aanvang van je werk werklaarzen en een overall van Abiant.

Beoordeling
Na afloop van iedere dag op school krijg je een praktijkopdracht mee. Deze praktijkopdracht maak je op je werkplek. Je levert de ingevulde praktijkopdracht in op de eerstvolgende schooldag bij de docent. De docent beoordeelt vervolgens je praktijkopdracht.

Abiant-certificaat: Aankomend medewerker veehouderij
Na het succesvol afronden van je opleiding ben je aankomend medewerker veehouderij. Je beschikt dan over de praktische vaardigheden en theoretische kennis, die je nodig hebt om als aankomend medewerker veehouderij aan het werk te gaan. Je ontvangt van Abiant het certificaat ‘Aankomend medewerker veehouderij’ als bewijs van je bekwaamheid. 

Vervolgopleiding
Heb je na deze opleiding de liefde voor het agrarische vak gevonden? Dan kun je vervolgcursussen of een bbl-opleiding volgen. Voor de vakken, die je gevolgd hebt in de maatwerkopleiding, kun je vrijstelling krijgen voor de bbl-opleiding. Ook voor je bbl-opleiding zorgt Abiant samen met jou weer voor een leerbedrijf, terwijl je één dag in de week op school theorielessen volgt. 

Waarom deze opleiding van Abiant volgen?

Tijdens de opleiding leer je door te doen op een melkveebedrijf bij jou in de buurt. De bijbehorende theorie leer je op een mbo-school. Deze opleiding is uniek door:

  • Één op één begeleiding in de praktijk door een veehouder
  • Leren in de praktijk gecombineerd met leren op een mbo-school
  • Als je slaagt een certificaat met de titel aankomend medewerker veehouderij.
  • Vrijstelling voor de vakken, die je gevolgd hebt, als je door wilt leren in een bbl-opleiding.
  • Gratis opleiding met baangarantie

Aanmelden opleiding

Heb je vragen?

De adviseurs van Abiant staan klaar om jou persoonlijk advies te geven over agrarische opleidingen en trainingen, voor vragen over de opleiding aankomende medewerker veehouderij of verdere mogelijkheden kun je bij hen terecht. Voor een vrijblijvend advies kun je bellen naar 050 319 96 30 of mailen naar lerenenwerken@abiant.nl