Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

Ledenraadslid in beeld: Marianne Kremer-Perdok

Marianne Kremer (56 jaar) heeft samen met haar man en zoon een akkerbouwbedrijf in Finsterwolde. Sinds 2017 behartigt zij de belangen van de coöperatieleden van Abiant in de ledenraad. Na twee termijnen zwaait ze nu af als ledenraadslid en kijkt terug op een leuke en leerzame periode. 

ledenraadslid aan het woord

Kun je wat over jezelf en het bedrijf vertellen?

“Wij hebben een akkerbouwbedrijf van ongeveer 150 hectare. We verbouwen 97 hectare wintertarwe, 9 hectare conservenerwten, 20 hectare suikerbieten, 22 hectare hooiland en hebben bufferstroken langs de eigen sloten. Daarnaast doen we nog loonwerk voor derden. Mijn man en zoon doen het meeste werk op het bedrijf. Ik denk mee over strategische zaken en doe een deel van de administratie. De meeste tijd ben ik kwijt aan mijn eigen bedrijf. Ik ben loopbaan- en persoonlijk coach en begeleid mensen die op zoek zijn naar een andere baan of functie binnen of buiten de organisatie. Ook coach ik mensen, zowel binnen als buiten de agrarische sector, die op persoonlijk vlak tegen dingen aanlopen, bijvoorbeeld in samenwerken, communicatie of timemanagement, en die daar graag op een nuchtere en praktische wijze mee aan de slag willen. Naast mijn praktijk begeleid ik Nuffield scholars. Nuffield is een organisatie die  vooruitstrevende agrariërs de kans geeft om zich te ontwikkelen met het uitreiken van scholarships. Deze scholars volgen een programma van 18 maanden, waarbij ze een studie uitvoeren met een zelfgekozen onderwerp. Daarvoor gaan ze ook minimaal zes weken naar het buitenland om kennis en inzichten te verwerven die nodig zijn om de studie te kunnen uitvoeren. Ze doen kennis op voor zichzelf, voor hun eigen bedrijf, maar ook voor de sector. Er wordt namelijk wel van de scholars verwacht dat ze hun opgedane kennis delen met andere agrarische ondernemers. Door voorlopers in de landbouw deze kans te bieden wil Nuffield Nederland de gehele agrarische sector stimuleren zich te ontwikkelen in ondernemerschap, duurzaamheid en innovatie.”

Waarom ben je lid geworden van de ledenraad?

"Ik heb jaren als agrarisch bedrijfsadviseur op een accountantskantoor gewerkt. In die tijd bracht ik bij mijn klanten altijd de arbeidsongeschiktheidsverzekering ter sprake om te kijken welke risico’s ze kunnen en willen dragen, want dat is best een dure verzekering.Toen kwam ook altijd het lidmaatschap van de coöperatie, de reductieregeling, aan de orde. Dat vond ik heel belangrijk, omdat je daarmee recht hebt op vervangingshulp en bijvoorbeeld bij ziekte kunt terugvallen op gespecialiseerde vakkrachten van Abiant. Dus toen de vacature voor ledenraadslid voorbijkwam, twijfelde ik geen moment en heb ik contact gezocht. Ik heb de reductieregeling altijd heel belangrijk gevonden en dit gaf mij de gelegenheid om daarover mee te denken.”

Wat maakt jouw deelname in de ledenraad zo waardevol?

“Als ledenraadslid krijg je de mogelijkheid om een bijdrage te leveren aan de reductieregeling en een kijkje te nemen achter de schermen bij een coöperatie. Dingen lijken vanuit de buitenwereld soms heel makkelijk, maar in de praktijk ligt het veel genuanceerder. Als ledenraadslid denk je mee over hoe dingen gaan en welke knelpunten we in de praktijk zien. Je brengt als lid kennis van buiten naar binnen. Je wordt ook wel eens aangesproken door andere leden die tegen bepaalde dingen aanlopen en die je vervolgens inbrengt. Wat ik zo leuk vind aan de ledenraad is dat ieder lid er met een eigen invalshoek naar kijkt. We hebben leden uit verschillende delen van de provincie met diverse bedrijfstypes, verschil in bestuurservaring en interesses. Iedereen heeft z’n eigen interessegebied en eigen toegevoegde waarde. De één leest de jaarrekening wat beter en de ander gaat ‘aan’ bij het aanpassen van het bedrijfsreglement. Zo heeft ieder z’n eigen inbreng. Het is een goede mix van mensen met verschillende achtergronden, interesses en ervaring.”

Wat maakt Coöperatie Abiant uniek?

“Ik denk dat Coöperatie Abiant een belangrijke rol vervult binnen de agrarische sector in onze regio. Het lidmaatschap van de coöperatie is belangrijk voor boeren. Het biedt je de mogelijkheid om tegen een zo laag mogelijk tarief een bedrijfsverzorger in te schakelen die zorgt dat de voortgang van jouw bedrijf, bijvoorbeeld bij ziekte, niet in gevaar komt. Het waarborgt de continuïteit van jouw bedrijfsvoering. We hebben zelf ook weleens gebruikgemaakt van de reductieregeling en dan is het fijn dat je kunt rekenen op de hulp van een bedrijfsverzorger.”

Je zwaait af als lid van de ledenraad, wat zou jij je opvolger willen meegeven?

“Ga uit van je eigen kracht. Laat je niet belemmeren door de gedachte ‘daar heb ik geen verstand van’. De ledenraad bestaat uit 17 leden. Er is altijd wel iemand die een idee of oplossing kan aandragen. Bovendien hebben we een buddy-systeem opgezet voor nieuwe leden binnen de ledenraad. Als nieuw ledenraadslid word je het eerste jaar (en eventueel tweede jaar) begeleid door een ervaren ledenraadslid dat al in zijn of haar tweede zittingstermijn zit. Ik heb als buddy ook een aantal leden begeleid. Door dit buddy-systeem word je als nieuw lid niet direct in het diepe gegooid. De buddy bereidt samen met jou de vergadering voor. Zo neem je samen de agenda en de stukken door, bepaal je samen wat van belang is en krijg je wat meer achtergrondinformatie over een bepaald onderwerp. Bovendien kun je er veel van leren. Je doet als ledenraadslid bestuurlijke ervaring op, volgt interessante cursussen, zoals het lezen van de jaarrekening en vergadertechnieken, kunt deelnemen aan werkgroepen en krijgt meer inzicht in hoe een coöperatie in elkaar zit. Ik heb het altijd heel leuk gevonden om daar een bijdrage aan te mogen leveren.”

Wat ga je missen als ledenraadslid? 

“Ik ben in 2017 in de ledenraad gekomen en heb twee termijnen in de ledenraad gezeten. Mijn periode zit er nu op. Ik hoop dat iemand anders er net zoveel plezier aan gaat beleven als ik dat heb gedaan. Ik vond vooral de variatie heel leuk. Het contact met andere mensen, het buiten je bedrijf actief zijn, het meedenken over verschillende onderwerpen en de mogelijkheid om een bijdrage te leveren om het nog professioneler te maken. Dat ga ik wel een beetje missen, er komt vast wat leuks voor terug.”

Over de auteur

Marja Dijkstra

B2B-marketeer

Marja Dijkstra werkt sinds 2007 als B2B-marketeer bij Abiant. Zij schrijft onder andere artikelen voor abiant.nl en voor onze bedrijfsmagazines De Abianter en De Abianter Agro.

Vacature ledenraad Coöperatie Abiant

Eind 2024 treden Marianne Kremer-Perdok, Frank de Jong en Erik Zuidema af als ledenraadlid. Zij zijn niet herkiesbaar, daarom zijn we op zoek naar een nieuw ledenraadslid. Wil jij de belangen behartigen van onze leden? Stuur dan uiterlijk 22 juli 2024 een mail naar  cooperatie@abiant.nl of neem telefonisch contact op met Anna de Poel door te bellen naar 050 206 00 00.